Jiří Hošek píše z Británie: Cameronův volební obvod

22. červen 2016

Britský premiér David Cameron se zoufale snaží odradit britské voliče od odchodu z Evropské unie. Po pravdě řečeno, má problém přesvědčit i voliče ve svém vlastním okrsku. Přímo z něj nám svou dnešní glosu k unijnímu referendu poslal Jiří Hošek.

David Cameron už dávno vystřízlivěl z toho, že by mu ohledně unijního referenda Britové takříkajíc „zobali z ruky.“ I když premiér v jednom z posledních rozhovorů popřel, že by vypsání všelidového hlasování litoval, přece jen nepůsobí dojmem spokojeného člověka, který má situaci pod kontrolou. A to platí i pro jeho volební obvod kolem města Witney v Oxfordshire, který je dlouhodobě považovaný za tzv. „bezpečný okrsek,“ z něhož se do Dolní sněmovny dostane kandidát Konzervativní strany vlastně vždycky. Jenže tahle strana má teď ohledně tzv. brexitu rozdělený nejen poslanecký klub ve Westminsteru, ale taky místní organizaci ve Witney. Vůbec celé bohaté město s krásným centrem (mimochodem snad poprvé v Británii jsem zažil, aby se ve středu města za parkování nemuselo platit) působilo během mého pobytu rozštěpeným dojmem. Oč bylo v centru opticky víc nálepek a vlaječek premiérova tábora Remain, o to větší převahu měli na předměstí a hlavně v okolí Witney zastánci brexitu.


Aniž by o to stál, David Cameron možná vstoupí do historie coby britský premiér, který vyvedl svou zemi z Evropské unie. Varianta tzv. brexitu v zítřejším referendu stále reálně hrozí. Zjistěte vše podstatné na speciálním webu Českého rozhlasu.

Několik místních živnostníků mi řeklo, že sice členství v Unii podporují, ale mají strach přihlásit se na stranu premiéra otevřeně. Bojí se totiž odlivu zákazníků. Několikrát jsem si od voličů Konzervativní strany vyslechl, že ohledně evropské problematiky premiérovi prostě nevěří. Ve Witney, kde se mimochodem David Cameron během současné kampaně v podstatě neobjevil, jsem se utvrdil v pocitu, že i většině těch Britů, kteří se jinak o politiku moc nezajímají, dochází, že jde o historické hlasování, které může dění v jejich vlasti ovlivnit na mnoho let dopředu, a které představuje jedinečnou příležitost.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.