Jiří Hošek: Brexit neznamená konec přistěhovalectví. Británie přistěhovalce potřebuje

11. srpen 2016

Bez nich by totiž nefungovalo třeba zdravotnictví nebo pohostinství. Jak se nálady vůči přistěhovalcům v Británii změnily?

Díky zpravodajovi Jiřímu Hoškovi měli Češi přehled o veškerém dění kolem referenda o brexitu. Hošek sám v Londýně bydlí v kosmopolitní čtvrti, kde se hlasovalo proti vystoupení Británie z EU. „Nálada tam po hlasování byla tragická. Lidi měli slzy v očích. Bez přehánění.“

Protože dělal seriál o tom, jak by se brexit odrazil na životě Čechů v Británii, ví, že se přístup k cizincům změnil. „Osobně jsem se s tím nesetkal, ale vím o nepříjemných zážitcích z druhé či třetí ruky.“ Připouští, že existuje malý segment Britů, kterým se v hlavách honí rasistické myšlenky.


Jiří Hošek je příkladem multimediálního redaktora. Píše, natáčí, fotí, tweetuje. „Ve Spojeném království už takhle novináři musejí pracovat.“ Nebojí se ani zvednout ze židle. Třeba kvůli cestě přes kanál La Manche, aby popsal, čemu čelí řidiči kamionů, kterým se na korbu snaží dostat migranti.

Tihle hloupí lidé...

„Tihle hloupí lidé si snad mysleli, že si Evropané během 14 dnů sbalí kufry a zmizí. To je zásadní omyl. Stejně jako názor, že brexit bude znamenat stop přistěhovalectví do Británie. Ona je z ekonomických důvodů potřebuje. Třeba v pohostinství, zdravotnictví, péči o přestárlé, potravinářství.“

Do „rozvodu“ se kromě toho vloudil i skotský prvek. „Oni nechtěli a nechtějí z EU odejít. Bude fascinující v příštích letech sledovat, co vlastně magické slovo brexit znamená,“ uzavírá Jiří Hošek.

autoři: Eva Kličková , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.