Jiří Hoch: „Nestyďte se mluvit o intimních problémech!“

27. březen 2012

Dnes (27. března) jsme v dopoledním magazínu Je jaká je přivítali po 11:03 chirurga a specialistu na trávicí trakt Jiřího Hocha.

Jako národ jsme obézní, ale i přesto se můžeme uklidňovat – stále na tom nejsme nejhůř. Např. v USA mohou lékaři od určité hmotnosti odmítnout provést ortopedický zákrok u příliš korpulentních pacientů. Boj s obezitou je každodenní praxe a tuky doslova znepříjemňují život celé vyspělé civilizaci. Čeští lékaři čelí obdobným nesnázím a právě o tom, co všechno lékaře trápí, přišel hovořit chirurg Jiří Hoch, přednosta Chirurgické kliniky II. lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze.

O problémech se musí mluvit

Doménou J. Hocha je trávicí trakt, a to až do samotného konce. Statistiky tvrdí, že zhruba polovina populace trpí ve svém životě problémy kolem tlustého střeva a konečníku. Na škodu ovšem je, že k samotné problematice drtivá většina z nás přistupuje s ostychem a nerada se o intimních partiích otevřeně baví: „Doporučil bych všem nestydět se a mluvit o tom. Pokud se člověk s trápením nesvěří, těžko se o něm dozvíme a v tu chvíli unikají ti, kterým by se pomoc ještě dalo.“ Zkrátka, na řiť se určitě nevyplatí zapomínat!

Smutné prvenství pro ČR

Jako republika zastáváme ve světě jedno smutné prvenství, kterým je onemocnění kolorektálním karcinomem: „Podstatným ukazatelem je prevalence. Ta vypovídá o tom, že je u nás sice mnoho lidí u kterých byl nádor diagnostikován, ale přesto stále žijí. Radikálně se nám daří snížit mortalitu onemocnění, což je určitě pozitivní.“ 90 % těchto karcinomů je sporadických. Podle slov J. Hocha vznikají bez jakékoliv známé souvislosti s dědičnou zátěží, i když budoucí výzkum pravděpodobně příčinu odhalí: „Zatím nám není známo, proč na rozdíl od sousedního Rakouska u nás výskyt tohoto onemocnění v posledních 50ti letech stále stoupá, přestože sdílíme podobnou kuchyni i kulturu.“

Tlusté střevo, slepé střevo, apendix

Kouzlo Západočeského kraje

Chirurgie by měla být královnou medicíny. Zeptali jsme se proto, kam J. Hoch vyráží, aby v tak nesmírně náročném a prestižním povolání obstál: „Celoživotně mě to táhne na Zbirožsko, ačkoliv jsem narozen nad Vltavou. Právě tam se cítím být jako doma.“ Novopečený a mnohonásobný dědeček by se prý v kraji svého srdce jednou rád usadil: „Přestože pro mě byla chirurgie vždy na prvním místě, volání mláďat se nedá neuposlechnout. Se ženou jsme jedináčci a početnou rodinou se nám konečně plní náš sen.“

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s Marií Retkovou…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.