Jiří Hlaváč: Rušit přímou volbu prezidenta je absurdní. Má nejvyšší volební účast

11. červenec 2019

Kvůli sporu o odvolání ministra kultury navrhuje ODS zrušit přímou volbu prezidenta. V minulosti přitom přímou volbu prosazovala.

„Jestliže chci strom roubovat, neznamená to, že řežu kmen,“ glosuje v pořadu Jak to vidí hudebník Jiří Hlaváč. „Určité pilíře, hodnoty a normy mají být zachovány a respektovány.“

Lidé dozráli

„Někdo tady před x lety oznamoval, že doba dozrála, aby o všem rozhodovali lidé. A to je ta přímá volba. Občané si na ten proces zvykli a počítají s ním. A teď zase oznamovat, že se to znelíbilo, že to nepřineslo očekávání? Pro mě je to opravdu absurdní.“ A splnila přímá volba očekávání?

Nenechat se manipulovat

„Z hlediska občanů účast není stoprocentní. Ale je nejvyšší ze všech voleb, které známe. Čili ano. A s ohledem na politiku se logicky vychází z toho, že s osobností, která je touto volbou vybrána, není možné manipulovat podle určitých doktrín a postulátů. Prostě jsem zvolen většinou občanů, tak se chovám jako většina občanů.“

Další témata rozhovoru: vládní krize kvůli ministrovi kultury; zrušení přímé volby prezidenta; politické proslovy a výročí; za prof. Josefem Kouteckým; za houslistou Josefem Sukem; za reportérem Jaroslavem Skalickým; hornický region Krušnohoří a Kladrubský hřebčín v UNESCO.

Spustit audio

Související