Jiří Drahoš: V Česku se na vědu dává stále málo peněz. Adrenalinový systém grantů není nastaven dobře

22. říjen 2014

Český výzkum a věda jsou na vysoké úrovni. Kromě univerzit jej zajišťují především ústavy Akademie věd. Přesto by se českým vědcům hodily peníze navíc. Oproti evropskému průměru se výzkum provádí ve skromnějších podmínkách.

Akademie věd je jedinou institucí v Česku zabývající se výzkumem. Čeká ji teď podrobné a přísné mezinárodní hodnocení jednotlivých ústavů a programů.

„Pro nás je to opakovaný proces, který už máme celkem zažitý. Nebojíme se,“ říká profesor Jiří Drahoš. Akademie se mezinárodně hodnotí už od 90. let.

Čtěte také

„Hodnotitelé dříve říkávali, že odvádíme dobrou práci vzhledem k našim podmínkám. Ale my chceme znát naše postavení vzhledem ke světovým podmínkám,“ dodává Drahoš. V České republice se stále dává na vědu méně peněz, než je průměr Evropské unie.


Mezinárodní kontrola AV
Každých pět let se hodnotí výsledky ústavů a především všech různorodých týmů. Vedení se s žádostí o kontrolu obrací na renomované odborníky z různých zemí. Oslovuje např. neuniverzitní výzkumné instituce z Německa nebo Francie. Sami hodnotitelé jsou také hodnoceni.

„Hodnocení neděláme proto, abychom se zalíbili politikům,“ připomíná předseda AV. „Chceme, aby hodnotitelé byli kritičtí. Jenom to nás někam posune.“ Podle Drahoše totiž věda jako globální disciplína přímo vyžaduje mezinárodní srovnání.

Adrenalin ve vědě

Je možné ve vědě zažít pořádný adrenalin? Podle profesora Jiřího Drahoše určitě ano. „Není to bohužel jako v hollywoodském filmu. Nejvíce adrenalinu zažívají vědci u grantových soutěží,“ říká předseda Akademie věd.

Bez grantů se dnes výzkum dělat nedá. „Rozhodnutí grantové komise ovlivní práce vědce až na pět let. Takže čekání na rozhodnutí je velký adrenalin,“ připouští Drahoš. „Podle mého ale není tento adrenalinový systém nastaven dobře,“ připomíná.

Je Česká republika schopna financovat výzkumné instituce? Jaká je kvalita Akademie věd? Jaká jsou její nová centra? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , jra , Jiří Drahoš
Spustit audio