Jiří Dědeček: Na Letnou mě pozvali s tím, že mám zahrát něco vostrýho

17. listopad 2019

Byl jedním z těch, kdo před 30 lety vystoupili na tribuně na Letné. „Nebylo to úplně zdařilý. Spousta lidí si kladla otázku, proč to tam bylo,“ vzpomíná u Haliny Pawlowské.

Jeho vystoupení s písní Vraťte mi nepřítele na Letenské pláni před 30 lety vyvolalo povyk. „Nebylo to úplně zdařilý. Spousta lidí si kladla otázku, proč to tam bylo,“ vzpomíná Jiří Dědeček.

„Měl jsem zahrát něco jinýho, třeba Blues pro slušný lidi. Ale já chtěl bejt za každou cenu vostrej,“ lituje zpětně písničkář, spisovatel, básník, překladatel, pedagog a dnes i předseda Českého PEN klubu.

Svoboda slova ztratila význam

Logo

Do povědomí posluchačů se dostal ve dvojici s hudebníkem Janem Burianem. Jejich vystoupení byla plná náznaků a protirežimní satiry. „Kdybychom zazpívali, že komunisti jsou svině a Husák patří za mříže, tak už by vlastně nebylo co dodat,“ vysvětluje.

„Svoboda slova ale ztratila význam, protože je nadužívaná,“ uvažuje. „Můžeš říct o komkoli jakoukoli strašlivou pravdu, on pokývá hlavou a řekne: Ano, to je teď taková kampaň proti mně, není to pravda. A je konec.“

Proč se s Burianem rozešli? Co mu v mládí dalo veslování? A co ho spojuje s legendárním Limonádovým Joem?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio