Jiří Anderle, malíř a grafik

10. březen 2015

Hostem Telefonotéky byl Jiří Anderle, malíř a grafik.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Malíř a grafik Jiří Anderle je ideálním hostem pro vltavskou Telefonotéku. Jeho věty odrážejí barvy, emoce a nálady.

A navíc, autor dlouholetého rozhlasového seriálu Láska za lásku je zvyklý svá vyprávění citlivě doplňovat a podpořit výlety do světa hudebních lásek, které jsou pro malíře často inspirující.

O svých pocitech na rozhraní hudby a výtvarného umění vyprávěl Jiří Anderle za doprovodu a výrazného komentáře osobně vybraných hudebních skladeb v Telefonotéce v úterý 10. března 2015 v rozhovoru s Robertem Tamchynou.

Jiří Anderle (1936), akademický malíř a grafik. V letech 1951 až 1961 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu a na Akademii výtvarných umění v Praze (obor malířství a grafika) a o sobotách a nedělích hrával s kapelou na buben na tanečních zábavách na Rakovnicku a na Berounsku.

03024081.jpeg

Styl jeho grafiky se vyhraňoval v době profesionálního působení v Černém divadle, se kterým sjezdil skoro celý svět jako technik i herec.

V letech 1969 až 1973 působil na VŠUP jako asistent Zdeňka Sklenáře a Jiřího Trnky.

Počet Anderleho samostatných výstav v celém světě se blíží stovce, tam také získal okolo čtyřiceti cen.

Je zastoupen například v newyorském Metropolitním muzeu i v pařížském Pompidouově centru. V roce 2006 byl vyznamenán Medailí Za zásluhy III. stupně.

Aby moje práce měla vůbec nějaký smysl, musím počítat s divákem. S jeho schopností zastavit se, dívat, popřemýšlet, třeba i nepochopit můj obraz…. Počítám zkrátka s jeho názorem, zaujetím, s jeho potřebou být sám sebou. Bohužel, dnes čím dál víc vidím jistou okoralost. A zase musím připomenout techniku. Každý má mobil, každý nekonečně dlouho kouká do počítače nebo na obrovskou televizi. To není jen ztráta času, ale hlavně ztráta vlastního já. Vizuální smog změnil náš život…

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio