Jiří Anderle

14. září 2000

Úspěch je velmi pomíjivý a právě v tom je jeho největší hořkost. Je krásné, když mi někdo zatleská a jsem mu vděčný, že je vůbec ochotný mi naslouchat. Ale to nic nemění na tom, že abych já měl dojem úspěchu, abych byl šťastný, musím především dosáhnout cíle, který vidím před sebou...

Grafika a malíře Jiřího Anderleho (14.9.1936) jsem poznal mnohem dřív, než jsme společně natáčeli první rozhlasový pořad (tříhodinové setkání v Dobrém jitru ve vysílání ČRo2-Praha). V jeho celosvětově uznávaných a oceňovaných grafikách jsem našel nenápadné odpovědi na některé otázky kolem smyslu života, principu dějin, mohl jsem alespoň poodhalit roušku malířovy duše. Naslouchal jsem vyprávění příběhů, které jsou v grafikách i v moderních rozměrných plátnech zaklety. Několikrát jsme si vyprávěli v malířově ateliéru v Praze u Matěje a pokaždé to byla setkání, kterým nechyběla novinářská zvědavost a umělcova trpělivost. Jiří Anderle mi tak pomalu pomáhal objevovat svět umění, ale taky svět v umění. Je hodně nekompromisní v některých názorech, už je nezmění - a má na to plné právo, protože v jeho pohledu na svět jsou celoživotní zkušenosti, poznání i prohry. Nejsem historik umění, nemohu soudit, ale vím, že je mi s grafikami Jiřího Anderleho dobře, jsou mi blízké a mám je rád. O to víc a srdečněji teď tisknu Jiřímu Anderlemu ruku, abych mu poblahopřál k jeho dnešním narozeninám - mj. také jako kolegovi (opravdu - nejsem, bohužel, nadán výtvarným talentem, ani políben múzou malířů), který už několik let připravuje ojedinělý, experimentální pořad pro naši stanici Láska za lásku, program někdy hodně nostalgický, ale pokaždé osobně velmi pravdivý. Je to vždy verbální a hudební podoba velkého malířova tématu na plátně jeho fantazie... Hodně zdraví, Jiří!

P.S. Jak často, Jiří, vzpomínám na Tvoje: Nezoufej a makej! Je v tom víc než povzbuzení. Je to krásnej životní program.

"Celý pořad vznikl zřetězením náhod. Jan Němeček jednou viděl moji fonotéku a navrhl mi, jestli bych nechtěl hudbu ze svých cédéček uvádět ve vlastním pořadu. Poslal jsem do Českého rozhlasu skicu pořadu - a nic. Už jsem si říkal: oni to neberou,aspoň budu mít klid. V prosinci se najednou ozvali, rozjeli jsme to s Janem Němečkem, pak se nabídl Vlado Príkazský a z prezentace mé fonotéky se vyklubal vyprávěcí pořad plný lidských příběhů. Krásných, profesionálně mluvených pořadů je totiž v rozhlase spousta, ale vyprávění, kdy člověk koktá, stále odbíhá od tématu, umlká - má možná pro lidi také svoje kouzlo. A tak jsem začal jen tak, jako když si dítě hraje hru na rádio..."

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.