Jiný svět

12. září 2001

Ze siluety New Yorku zmizely tři mrakodrapy. Lidé všude na zeměkouli čekají na zprávu, kdo to způsobil a proč. Odpověď na tyto otázky sice určí směr odvety, ale nezmění svět. Ten se změní proto, že se něco takového mohlo stát, bez ohledu na to, kdo konkrétně a z jakého důvodu to způsobil.

Dávno se ví, že zbraní teroristů nemusejí být zbraně. Civilizaci je možné ohrozit nejrůznějšími způsoby, a bránit se může jediným. Odhalováním lidí, kteří útoky plánují, tedy monitorováním těch, kteří jsou jich schopni. Důsledkem včerejší masové vraždy bude zřejmě zásadní změna přístupu k informacím. Jaký smysl měla pro ty mrtvé ochrana jejich osobních dat? Kdyby se o každém vědělo všechno, nepohřbily by je mrakodrapy. Civilizace byla zranitelná proto, že nepočítala s barbary. To se zřejmě změní.

Skončil liberální mír, který toleroval jednotlivce schopné zla, dosud podceňované extrémisty. Svět sledoval precizně provedenou válečnou operaci, nikoli čin fanatika, který se s podomácky vyrobenou bombou přišel zabít do restaurace plné lidí. Je prakticky vyloučeno reagovat tradičním politickým rituálem, kdy po silných slovech nenásleduje žádný čin. Bez těch tří mrakodrapů bude svět architektonicky, psychologicky i civilizačně jiný. Začneme se bránit. Pečlivě musíme sledovat, kdo má radost z toho, že v New Yorku zahynuly tisíce lidí. Jeden takový měl ještě před půlnocí tu drzost zatelefonovat k nám do rádia. Lidé jako je on ohrožují naši bezpečnost. Musíme je znát, vědět o každém jejich kroku, preventivně je izolovat.

Po včerejšku jsme ve válce. Nepřáteli nejsou pouze ti, kdo činí zlo, ale i ti, kdo zlo oslavují. Dokud je ten muž, schvalující terorismus, na svobodě, jsme v nebezpečí.

autor: iho
Spustit audio