Jindřich Šídlo: ČSSD, značka porážky

3. červen 2019

Jisté je jedno, voliči sociální demokracie nikam nezmizeli, dokonce asi ani nepřestali chodit k volbám.

Jen přestali volit ČSSD. Je šance, že se někdy vrátí? Buďme k sobě i ČSSD upřímní: docela malá. Sociální demokracie, historická úctyhodná strana s mnoha zásluhami o stát, vypadá, že se chystá na poslední přistání. 

Volební propad ČSSD mne nepřekvapil. Nevyřešili jsme naše kmotrovství, klientelismus, korupci, říká sociální demokrat Rouček

Libor Rouček (ČSSD), bývalý poslanec Poslanecké sněmovny, v letech 2004-2014 také poslanec Evropského parlamentu

Pouze 3,99 % voličů dalo svůj hlas koaliční vládnoucí straně. V Evropském parlamentu tak poprvé od vstupu ČR do Unie nezasedne ani jeden sociální demokrat. Kde je chyba a nakolik strana dokáže (nebo nedokáže) „prodat“ práci svých ministrů ve vládě Andreje Babiše (ANO)?

Jediné, k čemu se teď musí upínat, je naděje, že ve sněmovních volbách na podzim 2021 překoná pětiprocentní hranici a nezmizí pod vodou jednou provždy.

A teprve v době, kdy svou pouť českou politikou ukončí tvůrce novodobé ČSSD a poslední roky její systematický ničitel Miloš Zeman a až se také možná zmenší dnešní dominance Andreje Babiše a hnutí ANO, mohou sociální demokraté pomýšlet na restart. Pokud již nebude pozdě – a to nejspíš bude.

Problém je, že sociální demokraté jakoby v nových časech po roce 2013, velkém zlomu české politiky, marně hledali svůj smysl existence. Byly časy, kdy ČSSD vycházela sázka na širokou vnitrostranickou koalici „od Škromacha po střed“, kdy se tradiční sociálně demokratická politika přerozdělování mísila s opatrným „moderním“ pojetím.

ČSSD jako Arsenal

Lukáš Jelínek: ČSSD není ani ryba, ani rak, a tak prohrává

Jan Hamáček

Kdybychom měli usuzovat pouze podle míry rozladěnosti stranických lídrů po vyhlášení výsledků evropských voleb, museli bychom mít za hlavního poraženého Andreje Babiše.

Problém je, že tenhle prostor je dnes obsazen - veřejné peníze přerozděluje (nebo to aspoň permanentně slibuje) ANO, mladší liberálnější voliče kolem středu si získali Piráti. Sociální demokraté to mohou považovat za nespravedlnost, spoustu témat přece vnesli do vládní agendy oni, ale připsalo si je ANO, voliči, všimněte si toho. Jenže na to se v politice nehraje.

Česká pravice v čele s ODS není v nijak omračující kondici, ale už téměř šestiletý pobyt v opozici a přesun ANO směrem doleva v posledních letech jí vytvořil pro pomalou, postupnou rehabilitaci.

Sociální demokraté si tuhle cestu nevybrali. Vstup do Babišovy vlády byl podobně riskantním řešením, jako by byla role jedné z mnoha malých přehlížených opozičních stran ve sněmovně. Ale teď je zřejmé, že sázka nevyšla.

Petr Hartman: ČSSD jde jinou cestou než ODS, proto skončila mimo Evropský parlament

Zprava místopředseda vlády a předseda strany Jan Hamáček, volební lídr Pavel Poc a ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová hovoří s novináři ve volebním štábu ČSSD v Praze, poté co byly  vyhlášeny výsledky voleb do Evropského parlamentu. ČSSD nez

Na sjezdu sociální demokracie prohlásil prezident Miloš Zeman, že ve volbách do Evropského parlamentu dá svůj hlas ČSSD. Pokud svůj slib splnil, neměl zrovna šťastnou ruku. 

Z ČSSD se stala značka s puncem porážky – aby tomu rozuměli třeba i fotbaloví fanoušci, něco jako Arsenal.

Sociální demokraté vlastně nedělají nic úplně špatně, snaží se hájit zájmy svých voličských vrstev, které ji ovšem už nevolí, hledají nové, talentované politiky - jen jakoby to nikoho nezajímalo.

Lídři ČSSD tvrdí, že skutečnou zkouškou budou až krajské volby za rok na podzim. Možná ano, ale co chtějí dělat, pokud přijde stejný výbuch jako teď v eurovolbách? Do sněmovních voleb bude chybět jeden jediný rok.

Nachystaná menší ústavní krize kolem odvolání ministra kultury Staňka, jenž mimochodem nejlépe ilustroval bídu ČSSD, možná dává ČSSD šanci na důstojný exit, což ale - znovu zopakujme - bude stejný risk jako ponižující setrvávání v Babišově vládě. Jen ještě nevyzkoušený.

Autor je šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy

Spustit audio