Jihofrancouzské město Antibes proslavil Pablo Picasso. Dnes v něm tvoří česká umělkyně Tereza Lochmannová

Patří k nejmladší generaci českých umělkyň. Tereza Lochmannová absolvovala prestižní pařížskou École des Beaux-Arts a dnes tvoří mezi Prahou a Paříží. Věnuje se malbě, kresbě a experimentální grafice. A má je ve své sbírce i polská režisérka Agnieszka Holland. Terezu Lochmannovou vybralo Picassovo muzeum ve francouzském městě Antibes k umělecké rezidenci. Tříměsíční pobyt musela nakonec kvůli karanténě ještě o měsíc prodloužit. Teď chystá na jihu Francie výstavu.

V historickém centru města Antibes je vila Fontaine. Typická kamenná stavba je sídlem rezidentů, které vybírá Picassovo muzeum. Teď tady pracuje i Tereza Lochmannová a připravuje pro město Antibes výstavu k zakončení své umělecké rezidence.

Pro jižní Francii typický kamenný dům pro rezidenty, v němž dnes tvoří Tereza Lochmannová

„Moje základní technika je dřevořez, ale není klasický: vystavuji i ta vyrytá a nabarvená dřeva,“ přibližuje Tereza. „Teď zrovna dělám závěsné systémy na obrazy a tisky. Jmenuje se to kakemono a je to japonský způsob, jak pověsit velké tisky na křehkém papíře.“

Přijela v únoru. Po měsíci a půl ale došlo k omezení pohybu. Pandemie tak přímo zasáhla i do její práce.

Reflexe doby

„Nechci se uzavírat do bubliny, ale přímo reagovat na věci. V mojí tvorbě se hodně objevují zvířata. Všimla jsem si, že mořští racci tu žijí v symbióze s lidmi. Mám jeden tisk, kde vidíme racka, a zapojila jsem do něj moje povolení k vycházení.“

Vybraná díla Terezy Lochmannové, jejíž expresivita nadchla ředitele Picassova muzea

Co přináší taková umělecká rezidence? „Pokud je na jejím konci výstava, přinese publicitu. Člověk má možnost představit svoji práci publiku v místě, které předtím neznal.“

Město Antibes proslavil svým pobytem a tvorbou hlavně Pablo Picasso. Dnes tady najdeme Musée Picasso s jedinečnou sbírkou děl odkazujících právě k jeho pobytu na jihu Francie.

Šance pro umělce i pro publikum

Proč se muzeum tak hojně věnuje i uměleckým rezidencím současných umělkyň a umělců, mi ještě před návštěvou po telefonu vysvětlila koordinátorka projektů z Picassova muzea.

Jihofrancouzské Antibes je idylické místo nejen pro umělce. Ti zde nacházejí potřebný klid pro práci

„Umělecké rezidence mají hned dva pozitivní důvody: je to přínos pro samotné umělce, kteří mají možnost v klidu pracovat.  A pak je to přínos pro naše publikum, které se tak setkává přímo s tvůrci. To odkrývá mnohdy podceňovanou uměleckou práci.“

Nespoutané umění

Po chvíli se k nám přidává i ředitel Picassova muzea v Antibes Jean-Luis Andral:  „Tereza během karantény nemohla pracovat s publikem a připravit pro něj umělecké ateliéry. Tvořila aspoň tady ve vile. Nakonec jsme se domluvili a v letních měsících ji uspořádáme výstavu.

Do Antibes by v létě mělo přijet hodně turistů, takže by její tvorbu mohlo vidět skutečně hodně lidí,“ neskrýval nadšení z její tvorby ředitel Picassova muzea Jean-Louis Andral. A při odchodu dodává, že v Terezině práci je kus nespoutaného Picassa.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související