Jihočeský rodák Zdeněk Rytíř byl jedním z nejlepších textařů a některým písničkám propůjčil i svůj hlas

Tam u nebeských bran, Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Časy se mění, Za všechno může čas, Ring-o-ding, Alenka v říši divů, Báječná ženská, Strejček Charlie, Zvonky štěstí, To musím zvládnout sám, Dítě štěstěny, Otázky… Čas vyměřený pro Hudební pozdravení bych mohl zaplnit jenom výčtem populárních písniček, k nimž napsal vysoce kvalitní texty Zdeněk Rytíř.

Jedenáctého dubna uplyne osmdesát let od narození Zdeňka Rytíře v jihočeském Táboře. Byl nejen jedním z našich nejlepších textařů, ve své tvorbě velmi empatický, ale také důležitou postavou českého bigbítu šedesátých let, kdy hrál na baskytaru a foukací harmoniku s kapelami Crossfire, Blue Five, Hells Devils, Karkulka i Mefisto, kde se výrazně projevil jako zpěvák a natočil dobový hit Keep On Running. Zdeněk Rytíř byl také podstatným článkem skupiny Golden Kids.

V sedmdesátých letech nechal spát své nástroje, k nimž vedle kláves a kytary patřily také banjo a dobro. Ale později se k profesi muzikanta vrátil ve spolupráci s Petrem Spáleným a zejména s Michalem Tučným na poli hudby country and western.

Pokud jde o texty, tak ty Zdeněk Rytíř začal psát pro Blue Five, čehož dokladem je například song Hořčák a rum, avšak jeho věhlas začal růst hlavně poté, co psal slova k písničkám pro hvězdy divadla Rokoko.

A jsou písničky, k nimž Zdeněk Rytíř složil také hudbu, jako Poslední kovboj pro Michala Tučného, Kolej Albertov pro Petra Spáleného nebo Život Václava Neckáře.

Je toho opravdu hodně dobrého, co nám tady po sobě zanechal Zdeněk Rytíř, kterého velmi trápila plicní choroba a jehož život ukončil infarkt na začátku října roku 2013 ve věku 69 let.

Zahraju vám písničku, která spojí rodilého Jihočecha Zdeňka Rytíře jako autora hudby a zpěvu a také interpreta. V roce 1986 Zdeňka Rytíře doprovodili Tučnáci při skladbě Roky jdou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související