Jihočeška v Japonsku se věnuje kaligrafii a překonala rekord v rychlosti oblékání kimona

30. září 2015

Adriana Craig Rayaku se do Japonska vydala před téměř dvaceti lety, tehdy ještě jako Adriana Hubáčková z Českých Budějovic. Nyní má za sebou deset let studia kaligrafie a dokonce i druhé místo v celojaponské soutěži. Navíc studuje bojový sport Iaidó se samurajským mečem katanou a mnoho dalšího.

„Kaligrafie mě oslovila hned, když jsem přijela do Japonska. Je to nádherná záležitost a okamžitě jsem toužila to zkusit. Myslím si totiž, že nezáleží na tom, jestli člověk bude v něčem dobrý, ale aby byl šťastný,“ vypráví.

Kaligrafie se v Japonsku trénuje psaním do písku, stejně jako v dřívějších dobách, kdy byl papír i inkoust drahý. Důležité jsou také štětce. „Každý je úplně jiný. Můžete mít štětec ze srsti koně nebo třeba zajíce. Pokud chcete tvořit opravdu kvalitní kaligrafii a nejste začátečník, vyplatí se investovat a koupit si kvalitní štětec,“ komentuje Adriana Craig Rayaku.

Při psaní je pak nutné držet loket nahoře, mít ruku rovně. Proto začátečníci občas bojují s křečemi v ramenou, ale Adriana Craig Rayaku si myslí, že všechno má svůj čas. Zdůrazňuje, že když vás něco baví a nevzdáte to, zvládnete všechno.

Kaligrafie jí do života přináší klid. „Přinese vám duševní uspokojení. Když máte těžkosti, něco nefunguje, jak si přejete, vezmete štětec do ruky, začnete se soustředit na znaky a úplně zapomenete, co se děje okolo. Vybalancuje to váš duševní stav,“ popisuje.

V Japonsku Adriana Craig Rayaku žije 17 let, před deseti lety se provdala. Kromě kaligrafie studuje mnoho dalších umění spojených s místní kulturou. Učí se bojový sport s mečem katanou, malování na porcelán nebo umění aranžování květin ikebana. „Miluji to a dělala bych toho ještě víc, kdybych měla čas,“ říká.

Je navíc přebornicí v oblékání kimona. To obvykle trvá čtyřicet až šedesát minut. „Skládala jsem státnice, kdy jsem musela obléct kimono v limitu. A zvládla jsem to za patnáct minut, což dosud nikdo nedokázal, jak mi bylo řečeno. Japonci mi tleskali,“ usmívá se.

Adriana Craig Rayaku, která pochází z Českých Budějovic, nyní žije v Japonsku. Studuje tam mimo jiné kaligrafii
Spustit audio