Jihlavští archeologové měli loni bohatý úlovek

5. březen 2012

Jihlavští archeologové mají za sebou úspěšnou sezónu. Přestože naprostá většina loňských výkopů byla řekněme nezajímavá (archeologové říkají velmi negativní), nejméně tři z nich byly naopak vysoce pozitivní.

V rančířovském kostele našli historici původní sakrální stavbu, budova jihlavské ZUŠ, která se teď opravuje, je podle nálezu dřevěného trámu jedna z nejstarších staveb v Jihlavě, a Staroměstský rybník v Telči ukrýval základy vesnice a tří historických stezek. Právě tam našli archeologové pod nánosy bahna prsteny, meče, podkovy, dokonce i zachovalou kostru koně.Potěšilo to i Davida Zimolu z Muzea Vysočiny Jihlava, hosta pondělního Tandemu.

0:00
/
0:00

Práce archeologa je z poloviny v terénu a z poloviny „papírování“. Ta první část je samozřejmě zajímavější, i když o tato část výzkumu má svou přesnou chronologii. Např. na dně telčského rybníka pracovalo více jak padesát brigádníků, a přestože někteří nacházeli vzácné prsteny a druzí „jen“ keramické střepy, nemohli si svá místa vyměnit. Mravenčí prací pak archeologové zmapovali celou historickou vesnici, šperky už se v laboratoři připravují na výstavu, základy domů zůstaly na dně rybníka a zkontroluje je až další generace archeologů.

Spustit audio