Ježkárny Miroslava Palečka

5. březen 2015

Dalším studiovým hostem středečního Nočního proudu Miloše Skalky byl 4. března zpívající autor a kytarista Miroslav Paleček, někdejší člen proslulé písničkářské dvojice Paleček & Janík. Ta na sebe poprvé upozornila pouličními produkcemi na Karlově mostě, posléze vystupovala v Divadle Sluníčko a poté se stala nedílnou součástí divadelních představení skupiny Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka v Semaforu. Legendární písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha ze stále aktuálního odkazu Osvobozeného divadla právě vycházejí i v písničkářské podobě - v podání Miroslava Palečka na albu nazvaném Ježkárny.

Patnáct let nosil v Miroslav Paleček (12. listopadu tohoto roku oslaví 70. narozeniny) nápad natočit písničky Osvobozeného divadla. Jeho láska k těmto dnes již zlidovělým písním se mapuje od roku 1954, kdy je poprvé objevil ve zpěvníčku svého staršího bratra Václava.

„Byl to tenkrát pro mě šok, něco jako blesk z čistého nebe a okamžitě jsem propadl kouzlu těch neotřelých slov, humoru, melodické košatosti a hravosti," komentuje Miroslav Paleček svůj první dotek s písničkami trojice Ježek, Voskovec & Werich.

Přípravu patnáctipísňového alba Ježkárny promýšlel Miroslav Paleček hodně dlouho: „Zatímco jiní šli cestou velkého zvuku, velkého hlasu a velkých aranžmá, já hledal cestu prostší - a šel rovnou za písničkou," říká interpret.

Návrat k jednoduchosti

„Skromné výrazové prostředky a písničky se silným sdělením, to je návrat k jednoduchosti. Stejně jako při živém hraní zůstává stěžejní kytara a hlas, ale naštěstí mi více než vydatnou podporu ve všech směrech a ve všech nahrávkách poskytl letitý kamarád. Všestranný a citlivý muzikant plný nápadů, supervizor, občas i nutný dráb, ale hlavně mistr všech strunných nástrojů Pavel Fořt."

Kromě Pavla Fořta (akustická kytara, elektrická kytara, basová kytara) Miroslava Palečka ve studiu podpořili Štěpán Kojan (akordeon), Petr Dopita (pila) a Karel Fořt (akustická basová kytara, bezpražcová baskytara).

Album Ježkárny obsahuje patnáct písní ze všech stěženích her Osvobozeného divadla: Osel a stín, Těžká Barbora, Caesar, Rub a líc, Balada z hadrů, Kat a blázen a Ostrov dynamit.

„Snažil jsem se přístupem, zpracováním a interpretací zachovat všem písničkám jejich pel, hravost i přirozenost a představit je v současné písničkářské podobě," dodává Miroslav Paleček k albu.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio