„Ježek žvýká cigarety a plive si na záda. Nikotin je repelent. Podivnosti dělají i mufloni.“ Biolog a filmař Jan Hošek o hrdinech filmu Planeta Praha

19. srpen 2022

Uprostřed Prahy žijí jezevci, plch, slepice i mufloni. I o nich vznikl nový film s názvem Planeta Praha. „Kdyby hrála kočka, byla by negativní postavou,“ směje se biolog a filmař Jan Hošek. O zážitcích s muflony nebo ježcích, kteří sbírají cigarety, si režisér povídal v Blízkých setkáních s moderátorem Vasilem Fridrichem. V záznamu uslyšíte, proč ve filmu hrají rostliny jen malé role. Ale i o tom, že do Prahy se snaží proniknout lišky.

Jméno filmaře a biologa Jana Hoška stojí v titulcích pod novým rodinným filmem Planeta Praha, který se věnuje přírodě v české metropoli. Hrdiny dokumentu jsou samotná zvířata. Muflon, kos, slepice a plch. Ale i ježek.

„U filmů o přírodě málokdy vyjde všechno tak, jak jsme si to vysnili. Chtěli jsme natočit zvláštní chování ježka. Když ježek najde na ulici nedopalek cigarety, tak ho žvýká. Je u toho komický. Kutálí se a plive si na záda, popisuje Hošek. Ježkové to zřejmě dělají proto, že nikotin je repelent.

Brouk je nudný herec

Jak se vytváří scénář k filmům se zvířaty? Musíme vědět, co chceme, vysvětluje host Vasila Fridricha v Blízkých setkáních. Někteří odborníci nám třeba říkali: Hlavně ať tam nejsou brouci, to je nuda.

Jan Hošek vystudoval filmařinu, když prý během studia biologie poznal, že že nemá předpoklady stát se vědcem. „Jsem flink, chybí mi výdrž a jsem nepořádnej,“ žertuje host Vasila Fridricha v Blízkých setkáních

„Nejdůležitější bylo, aby každý z hrdinů byl jiný zvířecí druh, vysvětluje. Pokud by ve filmu byla kočka, byla by jednoznačně negativní postavou, komentuje tajemný život uprostřed Prahy, kde žijí i jezevci.

Tajemství muflonů

O muflonech natáčel se svými kolegy i v areálu krčské nemocnice, kde žijí. Viděli jsme podivné chování. Ale nechci ho prozrazovat, aby lidé přišli do kina, usmívá se autor filmu, na kterém se podílelo deset kameramanů.

autoři: Vasil Fridrich , juk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.