„Ještě tak Medulienku. Dalších 290 písniček nikdo nezná.“ Pavol Hammel vydává nové CD

9. prosinec 2015

Jako vždy i tentokrát klade velký důraz na texty. Jeden z nich pro něj po 45 letech napsal znovu i Milan Lasica. Na novém albu zpívá i duet se Zuzanou Norisovou nebo hraje spolu s Radimem Hladíkem.

„Většina lidí si myslí, že mám jenom tři písničky. Ještě tak Medulienku. Dalších 290 písniček nikdo nezná. Jen fajnšmekři,“ říká na úvod rozhovoru slovenský zpěvák Pavol Hammel. „Já se tomu ale nebráním.“

Velkou zásluhu na popularitě třeba Učitelky tanca má podle něj režisér Jan Roháč obrazovým zpracováním. „Tehdy jsme tomu ještě neříkali videoklipy.“ Tahle píseň letos slaví 40 let. Paradoxně šlo o účelově napsanou skladbu kvůli filmu, kde měla posouvat děj.

Dobrý text je základ

„Já zásadně dělám hudbu až na hotové texty. Nebo básně. Vždycky jsem kladl důraz na výpověď. A to se nedá dělat obráceně,“ vysvětluje. Na jeho nové desce Z pekla šťastie mu slova k písním složili Milan Lasica, Vlado Slivka nebo Kamil Peteraj.

„Musím ale vzpomenout na svého základního textaře Rudolfa Skukálka.“ Ten v rozhlase schvaloval nahrávání písniček. Jinde se nahrávat nedalo. „Nějak jsme se mu líbili, ale měli jsme kostrbaté texty. On nám pak ty první věci napsal. Třeba Zvoňte, zvonky.“

Jiří Holoubek a Pavol Hammel

Cesta na Západ

I po rozpadu kapely Prúdy Hammel dál spolupracuje se slovenským hudebním skladatelem Mariánem Vargou. „On k nám vstoupil jako neohraný člen. Neměl naposloucháno. Věnoval se jen vážné hudbě. Takže přinesl takové netradiční momenty. Bylo to osobité.“

Kdyby prý tehdy byli na druhé straně železné opony, skupina by asi dosáhla daleko výš. Proč neodešli? „Neuměli jsem tak dobře anglicky, abychom prorazili. Jenom hudbou to nešlo,“ myslí si Hammel. „A já nechtěl prvních pět let strávit mytím nádobí.“

Z pekla štěstí

V roce 1976 se rozšířila fáma, že Pavol Hammel zemřel. Katastrofu letadla do Bratislavy totiž nikdo nepřežil a všichni se domnívali, že v něm seděl i on. Zpěvák ale na letišti usnul a let minul. Měl prý tenkrát z pekla štěstí.

CD - Pavol Hammel

Na stejnojmenné desce dnes v roce 2015 zpívá i duet se Zuzanou Norisovou. Na dvou skladbách zazní i jeho dlouholetý hudební souputník Radim Hladík. „Velmi to oživil. Ty nejtvrdší skladby jsou s ním,“ přiznává.

Proč se začal věnovat i malování? Co ho přivedlo ke studiu práv? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu. Anebo kikněte dole na video a poslechněte si Pavola Hammelu živě z olomouckého studia!

autoři: Jiří Holoubek , rota
Spustit audio