Jesličky 21. století pomáhají bohatým i chudým

24. prosinec 2009
Zblízka

I lidé naprosto odmítající veškerá náboženství vědí, že Vánoce jsou svátek připomínající narození Ježíše. Křesťanská symbolika pamatuje na významný okamžik jesličkami nebo betlémským světlem šířeným z Palestiny do celého světa. V Betlémě můžeme najít instituci, která na křesťanskou tradici navazuje úplně doslova - porodnici hlásící se k odkazu narození Ježíše.

Pronikavý signál z přístroje na stěně mi vůbec nic neříká, ale nevěstí asi nic dobrého. Dva lékaři už spěchají k malému pacientovi pod plastovým poklopem. Nakukuji skrz dveře do lidsky a provozně nejcitlivějšího oddělení porodnice - jednotky intenzivní a resuscitační péče pro novorozence, kde o přežití bojuje několik předčasně narozených dětí.

"Máme 18 lůžek, která jsou už od začátku roku obsazená na 93 %. Jde vůbec o nejdražší provoz celé naší porodnice. Padnou na něj dvě pětiny našeho rozpočtu," vysvětluje doktor Robert Tabaš, který řídí celou porodnici.

Péče o jednoho novorozence v inkubátoru přijde na 400 dolarů denně, a tak je nemyslitelné požadovat úhradu od rodičů. "Nelze po nich chtít, aby platili třeba pětitýdenní pobyt trojčat," domnívá se Robert Tabaš a vzápětí vysvětluje, že kvalita porodnice je srovnatelná se západním světem.

Boj o život předčasně narozených

"Úmrtnost na oddělení intenzivní a resuscitační péče pro novorozence je pouhých 2,4 %. Například nemocnice aš-Šífa v Gaze vykazuje úmrtnost 34 %. Rozdíl není pouze ve vybavení, ale také v kvalifikovaném personálu," popisuje doktor Robert Tabaš.

Péče o slaboučké novorozence je ale pouze částí zdejší činnosti. Betlémská Nemocnice Svaté rodiny je především jednou z největších porodnic v širokém okolí. "Denně se tu narodí 11 dětí a jezdí k nám rodit ženy až z Hebronu nebo z východního Jeruzaléma," nastiňuje Robert Tabaš.

Místo zdejší nemocnice tu stál obyčejný špitál, který v 19. století na klíčovém místě biblického příběhu založili křesťané. V 80. letech minulého století areál převzal řád Maltézských rytířů a vybudoval z něj špičkovou porodnici, jejíž kvality průběžně jezdí prověřovat přední západní odborníci. Během 47 let zde přišlo na svět 47 tisíc dětí, většinou palestinských, ale s důvěrou sem jezdí rodit i zahraniční novinářky a ženy diplomatů z izraelské části Jeruzaléma.

"Naše dveře jsou otevřené každému bez ohledu na to, jestli má peníze. Kdo si může dovolit, ten péči zaplatí. Nikoho ale nepošleme pryč jen proto, že je chudý," popisuje filozofii nemocnice Robert Tabaš. Kromě peněz od pacientek získává porodnice finance od OSN a palestinské vlády. Polovinu rozpočtu ale pokrývá řád Maltézských rytířů.

"Až 93 % našich pacientek jsou muslimky," podotýká Robert Tabaš, palestinský katolík, který v nemocnici pracuje už 39 let. Upozorňuje přitom, že porodnice myslí i na ženy, které se do nemocnice z nějakého důvodu nedostanou.

Doktor Robert Tabaš ve své pracovně

"Každý den vyjíždíme do palestinských vesnic a kočovnických táborů, kde radíme ženám s péčí o děti nebo je vyšetřujeme," nastiňuje Robert Tabaš. Klimatizovaná ambulance zastaví v poušti, technik pustí generátor pro napájení přístrojů a pacientky přicházejí na vyšetření.

Sanitky i nemocnice jsou viditelně označené křížem Maltézských rytířů. Krucifix má ve své kanceláři i doktor Robert Tabaš. Neskrývá, že křesťanství je jedním z hnacích motorů nemocnice. "Jsme katolická charitativní organizace uprostřed Betléma, jen 800 metrů od místa, kde přišel na svět Ježíš. Jde o návrat ke kořenům Svaté země. S oblibou říkáme, že jsme jesličkami 21. století," vysvětluje na závěr Robert Tabaš.

Spustit audio