Jen ochucená voda, nebo 100% citronová šťáva? Výsledky dTestu citronek

12. leden 2017

„Situace na trhu nás překvapila,“ říká Jan Maryška z časopisu dTest, který zkoumal vzorek 28 citronových a limetkových výrobků.

„Ve většině výrobků byla pravá, 100% citronová šťáva,“ říká Maryška. Populární „citronky“ jsou tak vlastně citronové džusy vyrobené přímo z citronu. Anebo šťávy z koncentrátu, který se liší pouze způsobem přípravy. Úplně všechny výrobky by ale Maryška nepochválil.

Pozor ale na roztoky kyselin!

Našly se totiž i výrobky jen s 10% obsahem citronové šťávy. Maryška taky upozorňuje, že s tím, jak klesá ovocný podíl v citronkách, tak naopak stoupá podíl éček. Jeden vzorek by dokonce označil za „kyselinový roztok navoněný kapkou citronu“.


Nejlepší výsledky dTestu měly hned dva výrobky (100% obsah citronového podílu):
citronová šťáva z Allnature
citronová šťáva z DM drogerie

„Kyselina citronová a askorbová, které jsou přítomné v citronu přirozeně, se přidávají i do výrobků, které mají nižší podíl šťávy. Paradoxní ale je, že když se dostanete k výrobkům, které obsahují méně než 10 % citronové šťávy, tak přidané kyseliny stojí už před vlastní citronovou složkou.“

Jak se citronka vyrábí

Jak se vlastně citronka vyrábí? Šťáva se z citronů lisuje hned po sklizni na plantážích. Odpaří se voda a tím se zahustí až na sirup. Ten se zmrazený lodí převeze do Evropy, kde se do něj znovu přidává voda. Ta pak se prodává jako citronka.

Podle zákonů se do sirupu může přidat jen tolik vody, aby se obnovily vlastnosti šťávy. A stejné je to s cukrem, organickými kyselinami nebo citrusovým éterickým olejem (citrusovým aroma). Musí být v přesně stejných koncentracích původní šťávy. „Není to žádné umělé dochucování, ale návrat do původního stavu.“

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio