Jejich comebacku dávám méně než 10 z 10! Špína se probírá úskalími reunionů

10. květen 2024

Už nějakou dobu pozorujeme sílící vlnu reunionů kapel, které prožily své nejsilnější okamžiky v nultých letech, případně dokonce ještě o dekádu dříve. Posádka Špíny se tentokrát dostala k disputacím nad tím, kdy se reuniony povedly a kdy mělo členstvo kapel spíše zůstat u nostalgického vzpomínání. O jakých kapelách jsme se rozhovořili, se dozvíte v novém dílu.

Patří mezi ně i legendy emoviolence Orchid, kteří se znovu sjednotili po dlouhých 22 letech. Jednotliví členové sice byli celé ty roky aktivní v dalších kapelách i společně, ale na Orchid prý nastal ten správný okamžik až teď. Na návrat této kultovní kapely se názory fanoušků různí – někteří se radují, zatímco jiní mají pochyby ohledně autentičnosti a srovnávají jejich výkon spíše s cosplayovou imitací z jejich aktivních let. Na jednom se ale redakce Špíny shodne jednoznačně - roztleskávání publika je návyk, který není úplně potřeba obnovovat.

Další velké obnovení se týká straight edge-hardcore formace Have Heart z Massachusetts, která se na scénu vrátila jen po čtyřleté pauze. První reunion se totiž konal již v roce 2019, kdy na některé koncerty až k třinácti tisícům lidí.

Důvody pro přerušení fungování kapel bývají všelijaké. Občas prostě chybí motivace a nebo energie pokračovat dál. Někdy se ale kapely potýkají i s tím nejhorším možným scénářem - úmrtím. Po odchodu ze světa frontmana Rileyho Galea se thrasheři Power Trip odmlčeli do prosince minulého roku, kdy se neohlášeně ukázali v plné síle na pódiu se Sethem Gilmourem. Přestože kapela svůj comeback rámovala jako poctu svému původnímu zpěvákovi, jeho pozůstalým se toto počínání nepozdávalo. Údajně se jich totiž nikdo nezeptal na názor a tak členové Power Trip schytali od rodiny Galeových velkou kritiku.

Kdo se ve své pauze od zběsilého řvaní do mikrofonu věnoval módnímu návrhářství? Kdo se soudil o autorská práva a komu o peníze dozajista nejde? Co se úplně nepovedlo a co naopak stojí za to? A u koho se konal přerod ze spontánních neurotiků na profesory? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.