Jeho michelinská hvězda budí závist. „Koukají na mě skrz prsty,“ krčí rameny šéfkuchař Kašpárek
Jeho restaurace se chystá obhájit prestižní michelinskou hvězdu. „Nechci, aby to vyznělo namachrovaně, ale udělali jsme změny, které nás zase posunuly,“ ujišťuje šéfkuchař.
„Pokud za to získáme nějaké ocenění, budeme rádi. Ale hlavně, my si té jedné michelinské hvězdy nesmírně vážíme. Je to masakr, zážitek… Je to prostě takový Oscar,“ usmívá se spokojeně Radek Kašpárek.
Nepřející atmosféra
„Budu mluvit otevřeně. To, že Field získal rok a půl po otevření michelinskou hvězdu způsobila, že na mě gastroscéna kouká skrz prsty. Mně je to jedno, nedělám nic špatného, jen se snažím dělat to nejlepší pro českou gastronomii. Pokud to někomu vadí a závidí, je to jeho problém a já s tím nic neudělám.“
Ve světě je to jiné. „Bohužel, to jsou Čechy. Zato ve světě špičkoví šéfkuchaři drží při sobě a navzájem se propagují. U nás tomu tak není. Jestli je to někomu nepříjemné slyšet, tak je mi to jedno. Nemůžu za to. Otevřel jsem si restauraci proto, aby byla nejlepší. Nebudu ji kvůli okolí dělat průměrnou! To po mně nikdo nemůže chtít a nikdy to taky neudělám,“ prohlašuje šéfkuchař.
Proč se i letos rozhodl vařit pro nemocnice? Jak prožíval svoji roli v soutěži MasterChef? Bylo to náročné nebo zábavné? Těší se na dalšího potomka?
Související
-
Jak poznat dobrou restauraci? Odpovídá tetovaný šéfkuchař s michelinskou hvězdou Radek Kašpárek
Dříve se říkalo, že dobrou restauraci dělají dobré toalety. Platí to ještě dnes? Jak by mělo vypadat její menu? Otázky pro Radka Kašpárka.
-
Šéfkuchař Sapík: Smažený sýr, hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady
„Každá surovina má svou chuť. Když chci rybu, tak budu jíst rybu a nebudu to ničím přetloukat,“ přibližuje v Blízkých setkáních svoje názory na vaření vyhlášený kuchař.
-
Šéfkuchař Radek Šubrt: Kuchařkám ve školních jídelnách by se mělo poděkovat
Na školní jídelnu vzpomínáme všichni. Jedni v dobrém, druzí v horším. Fungují u nás už přes 50 let a staly se fenoménem. Šubrt si myslí, že by se mělo kuchařkám poděkovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.