Jednu z hlavních rolí v seriálu získala díky své zvědavosti. O zákulisí natáčení s dětskou herečkou Kateřinou Vorlovou

13. prosinec 2021

Spousta z nás si v dětství přála být herci, osud nás ale zavál jinam a zůstalo tak jen u snu. Sny se ale někdy plní a důkazem toho je čtrnáctiletá Kateřina Vorlová, talentovaná herečka, nyní známá i z televizních obrazovek.

Již 7 let navštěvuje dramatický kroužek a pravidelně jezdí na filmové tábory. Herectvím by se ale živit nechtěla. „Nechtěla bych být v herečkou, ale u filmu bych chtěla být. Láká mě nejvíce scénařina a produkce,“ přemýšlí Kateřina o své možné kariérní cestě. Vyzkoušela si i práci zvukaře, která ji také bavila. Osobně vnímá velké rozdíly mezi prací za a před kamerou.  „Každé má něco do sebe. Za kamerou se člověk nemusí tolik hlídat a není to o předepsaném slově. Před kamerou se do toho člověk může plně vložit,“ srovnává Kačka.

Svou první castingovou zkušenost přetavila v jednu z hlavních rolí v seriálu Kriminálka 5. C, kterou vysílala Česká televize na Déčku. Produkce si ji vybrala po dvoukolovém castingu. „Pamatuji si, že mi mamka říkala, že mám tu roli a byla jsem šťastná. V podstatě to vzniklo jen z toho, že jsem se chtěla podívat na casting,“ vzpomíná Kateřina na své pocity z první role. Po prvotním stresu se do hereckého procesu dostala rychle. „První 2 týdny natáčení jsem se texty učila, byl to takový ten stres z něčeho nového. Pak jsme dostávali text na place a učili jsme se ho za pochodu. Neučili jsme se slovo od slova, pan režisér nám dával velkou volnost v tom, jak se vyjadřujeme,“ dodává Kačka. Dětští herci v seriálu byli vedeni hercem a pomocným režisérem Janem Jančou, se kterým si scény každé ráno procházeli.

Při natáčení se potkala s mnoha známými osobnostmi, mezi nimi byl například Bolek Polívka, Jan Dolanský či Miroslav Táborský. Nervózní při setkání s nimi ale prý nebyla. „Všichni jsou strašně fajn, bylo jednoduché s nimi spolupracovat,“ říká Kateřina. Dalším hereckým zkušenostem dle vlastních slov půjde určitě naproti.

Jak vzpomíná na svůj první natáčecí den? Co je na natáčení nejtěžší? A jakou fóbii u něj musela překonat? Poslechněte si rozhovor s dětskou herečkou Kateřinou Vorlovou.

Filmová klapka

Kriminálka 5.C

Kriminálka 5.C je třináctidílný česko-slovenský seriál pro děti ve věku cca od 5 do 10 let. Parta kamarádů, která vytvořila detektivní skupinu, v něm pátrá po pašerácích exotických zvířat a rostlin, kdy v každém z dílů vyřeší nějaký případ. V seriálu se tak objevují například orli, motýli, hadi, papoušci a dokonce i tygři. Seriál vysílala Česká televize na Déčku, nyní je k vidění v internetovém ivysílání této televize.

Kačka nám k rozhovoru přidala i zajímavosti a příhody, které znají zatím jen účastníci natáčení. Chceme se o ně podělit i s vámi:

Čtěte také

* Takzvaná „nultá klapka“ proběhla na zlínském filmovém festivalu 26. 5. 2018, kde projekt představili autoři a producent. Samotné natáčení začalo v úterý 29. května 2018 na Zlín Film Festivalu, kde se točily části posledního dílu. Poslední natáčecí den byl 10. října 2018.

* Během přestávky natáčení v Zoo a zámek Zlín-Lešná, ve které se přemisťovaly kamery i štáb, děti mlsaly a bohužel snědly i cukrovinky, které jim obarvily jazyky na modro. Přestávka se musela prodloužit do doby, než se modré barvy z jazyků všichni zbavili.

* Při natáčení jsme se dostali i na střechu zlínského Hotelu Moskva.

* Součástí děje a natáčení byli samozřejmě i zvířata. Miláčkem byl například vlk, který byl ve skutečnosti křížencem karpatského vlka a německého ovčáka – ta rasa se prý jmenuje československý vlčák. Ten náš se jmenoval Jack, byl to miláček a miloval zmrzlinu.

* S pomocným režisérem Honzou Jančou jsme vždy před začátkem natáčení probírali scénáře. Takhle například v Bytči na Slovensku.

ASISTENT REŽIE PRO DĚTI - s dětmi především předem i aktuálně každý den prochází texty a hlídá, aby je správně pochopily. Je to kámoš i na blbnutí o přestávkách v natáčení.

* V přestávkách při natáčení se stihne ledaco. Třeba nasbírat v okolí natáčecího místa houby. Jednou to bylo i tak pět pekáčů bedel.

* Poslední klapka padla v Přerově při natáčení dílu o papouškovi. Bylo to v říjnu 2018 a bylo asi jen 10 stupňů – všichni ale museli mít kvůli návaznosti děje letní oblečení. Všichni jsme se klepali zimou, ani litry teplého čaje nepomáhaly.

* Zkoušeli jste někdy jíst stále dokola (8x) studený guláš a tvářit se, jak strááášně vám chutná? My ano a … holt herectví není lehká profese.

* 14 dní se natáčelo na Slovensku. Na rozloučenou se slovenským štábem jsme dostali úžasné kaktusy a skvělý dort!

Další zajímavosti:

  • Natáčení trvalo necelých 5 měsíců (květen až říjen 2018) a mělo celkem 64 natáčecích dnů, režisérem českých dílů byl Juraj Nvota, slovenské díly "šéfovala" jako režisérka jeho dcera Tereza Nvotová.
  • Námět pro seriá napsal Pavel Taussig, který byl i autorem námětu ke Koljovi.
  • Seriál Kriminálka 5.C má 13 dílů á cca 27 minut.
  • Aktuální seznam scén, které se budou točit (DISPOZICE) + případně upravený scénář na konkrétní den jsme dostávali mailem den dopředu. Spolu s ním jsme dostávali i tzv. TRANSPORT - tzn. kdo kdy koho a kde vyzvedává.
  • Záběry se netočí podle časového sledu, ale na střídačku podle lokací.
  • Varan byl v některých scénách živý, v některých šlo o gumovou atrapu.
  • Papoušek-herec asi měsíc před natáčením ze ZOO uletěl a 14 dní se toulal. Zřejmě se mu do filmování nechtělo.
  • Záběry z letadla se točily v leteckém trenažéru v Praze.
  • Eliška Hálková musela mít jako správná "ajťačka" brýle - Kačka Vorlová tedy nosila brýle se skly bez dioptrií. Kupovaly se ale až po natáčení prvních záběrů na filmové festivalu ve Zlíně, takže v dílu z festivalu (který byl shodou okolností posledním dílem seriálu) je nemá.
  • Při hodičce na motorce měli Bolek Polívka a Andy dublery - za Andyho to byla dokonce holka.
  • Během natáčení filmů s dětmi jsou po celý den a noc zaměstnány i au-pair. Ty se starají o děti na place – zejména během častých přestávek, kdy si s nimi povídají, hrají atd.  Hlídají dětem např. i pitný režim nebo svačinky. Pokud se točí mimo domov, mají děti na starost i po natáčení (tzn. večeře, spánek, ranní buzení). 
  • MAKO autobus = autobus napůl makskérna, napůl kostymérna. Každý den stojí v BASU. Na place jsou vždy jako první, odjíždí jako poslední. Uvnitř je pračka i sučička.
  • BASE = zázemí pro herce i štáb. Vždy je v něm makobus, catering a lavičky na jídlo. Když je potřeba, tak i WC.
  • Zajímavá je profese SKRIPTKY. Jednotlivé záběry se totiž netočí najednou ale v různých dnech nebo na různých místech a skriptka musí hlídat, aby bylo všechny věci a rekvizity byly na stejných místech jako v předchozích záběrech, aby byli herci stejně oblečení (včetně ponožek) atd. Pozorný divák si např. může všimnout na začátku třetího dílu při krmení křečků v kabinetu školy drobné chyby v obsahu poličky v pozadí :o) – ale pšššt.
  • RUNNER = běží tam, kam je to třeba. Runner má za úkol všechny pomocné práce produkčního charakteru během natáčení. Tak trochu holka pro všechno. Velmi často zastavuje náhodné kolemjdoucí, aby nevlezli do záběru.
  • Nejvíc si toho na place "odedře" POMOCNÝ REŽISÉR (u nás Jan Bílek), který to všechno řídí. Řežisér se skriptkou sedá u monitorů a tam kontrolují natočené záběry. Vybíhají na plac, kde všem říkají, co zlepšit.
  • Na začátku každého ostrého záběru se vždy říká:
    KAMERA (pomocný režisér) - ZVUK JEDE (zvukař) - SET (pomocný režisér) - SET A (hlavní kameraman) - SET B (pomocný kameraman) - AKCE!!! (Za celé natáčení to bylo řečeno minimálně 4000x.)
  • Premiéra 1. a 7. dílu proběhla 27.5. na ZFF ve Zlíně, v TV byl pak
    celý seriál odvysílán od září do prosince 2018 na ČT Déčko a STV1.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související