Jedna rozinka je jako kapka zdravé krve. Proč se to o sušených hroznech říká?

Můžete je nazývat rozinky i hrozinky. Setkáte se s nimi ve vánočkách, štolách nebo závinech. Pochutnávali si na nich už naši dávní předkové, i když možná ještě nevěděli, jaké zdravé látky obsahují. Usušené hrozny vína mají zkrátka dlouhou tradici a vyplatí se je zahrnout do jídelníčku.

Hrozinky nás provázejí už od doby, kdy se začala pěstovat vinná réva a zpracovávala se na víno. Občas se stalo, že hrozny seschly natolik, že se z nich staly hrozinky. Staly se pochoutkou u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Jedly se na královských dvorech, kde obohacovaly stravu bohatých panovníků. A už naše babičky říkávaly, že jedna rozinka se rovná jedné zdravé kapce krve, kterou do těla díky rozince dostaneme.

Zkuste si usušit hrozny v sušičce

Průmyslově se vyrábějí hrozinky dvěma způsoby. Suší se buď na slunci, nebo suchým vzduchem. Samozřejmě záleží na tom, z jakých druhů hroznů se budou dělat. Jinou barvu získají, když se suší z bílých, jinak z červených nebo modrých hroznů. Pokud si je chcete sami usušit, můžete to vyzkoušet v sušičce.

Logo

Kvalitní hrozinky se vyrábějí v zemích, kde se dobře daří vínu. Do České republiky je dovážíme nejčastěji z Řecka, Itálie, ale také z Iránu. Významnými vývozci sušených plodů vinné révy jsou Austrálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Argentina, Chile a Kalifornie.

Druhy rozinek

  • Cibeby – v sušených hrozinkách zůstávají drobné pecičky
  • Sultánky – oblíbená verze bez pecek
  • Korintky – malé rozinky bez peciček velmi tmavé barvy, pěstované v Řecku
  • Malaga – nejoblíbenější odrůda ze Španělska.

Někteří lidé vybírají hrozinky, které mají zlatavou barvu. Ale pozor, aby se zachovala světlá barva hrozinek a zabránilo se oxidaci, používá se k tomu oxid siřičitý, který ne každý organismus dobře snáší. Proto je důležité tyto zlatavé hrozinky důkladně omýt. Anebo vybírat tmavší, které nejsou oxidem siřičitým ošetřené. Informace byste měli vždy získat z obalu.

Rozinky – zdravé a plné energie

Plná miska těchto sladkých pamlsků u televize by nám asi neprospěla. Je to energetická bomba, jelikož 100 gramů hrozinek obsahuje zhruba 70 gramů cukru. Je to velmi silný energetický zdroj. Mnozí sportovci jedí hrozinky, aby si rychle doplnili energetické hodnoty. Glukóza a fruktóza se velmi rychle vstřebávají. Na druhou stranu ale hrozinky obsahují mnoho zdravých složek, například nerostné látky, vitamíny a antioxidanty.
Rozinky nekupujte do zásoby

Logo

Rozinky je lepší nakupovat jen na krátkou dobu dopředu a uchovávat v uzavřené nádobě a v suchu. Rozinky byste měli před přípravou v každém případě opláchnout a zbavit je nežádoucích škodlivin. Kuchaři je před přípravou namáčejí do vlažné vody, aby se nasákly vodou a zvětšily objem. V jídle pak nepůsobí tvrdě. Někteří kuchaři je namáčejí do rumu nebo do kvalitní slivovice. Rozinky pak obohatí nejen vánočku, ale i čistou lihovinu. Ta získá díky nim zdravé látky a navíc je skvěle ochucená.

Hrozinky ve víně

Už skoro zaschlé hrozny se sbírají z keřů hlavně v oblasti Tokajska, kde panují dlouhé a teplé podzimy. Sbírají se vlastně hrozny, které se blíží chutí i vzhledem hrozinkám. Taková vína jsou sladká a připomínají chuť hrozinek.

Jak nám řekl znalec vína Oldřich Bujnoch, v litru tokajského vína může být 400 nebo dokonce 600 gramů zbytkového cukru. Samozřejmě tam nesmí chybět ani vysoké extrakty a kyseliny, aby mělo víno vyváženou chuť. Takové víno se hodí na vánoční stůl, pro slavnostní chvíle a mimořádné příležitosti. Podobnou službu nám udělá i vynikající ledové víno z Moravy.

autor: jsl