Jediný plesnivý oříšek zkazí celou várku cukroví. Výsledky dTestu lískáčů
Časopis dTest zkoumal 14 různých balených lískových oříšků. Všechny testy se dělají vždycky na směsném vzorku z několika balení od jednoho výrobku, aby výsledky neovlivnil jeden vadný kus. Ořechy testovali senzoricky (jak vypadají, jestli nejsou poničené) a zkoumali žluknutí tuku.
„Ořechy obsahují okolo 60 % oleje, bohatého na nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro nás žádoucí. Jenže tyto kyseliny velice snadno podléhají žluknutí,“ vysvětluje redaktor dTestu Jan Maryška. „Když se objeví pachuť, je to většinou tím, že olej není v dobré kondici.“
Vítězové dTestu
lískové ořechy z Lidlu (neprůhledný obal)
lískové ořechy Life (bio)
lískové ořechy Ensa 500 g (Itálie)
Poražený dTestu
lískové oříšky Country Life (plísně)
Plísně se týkají i bio kvality
Nejnebezpečnější chybou bývá nedostatečné vysušení. Může totiž za růst plísně. „S růstem plísní je spojený výskyt plísňových jedů. Velice nebezpečné jsou tzv. aflatoxiny.“ Podle Maryšky jen za říjen 2017 bylo v EU hlášeno 36 kontaminací s aflatoxiny, 10 případů se týkalo právě lískových ořechů.
„Na tak zásadní problémy jsme nenarazili,“ uklidňuje Maryška. Zároveň ale vyvrací mýtus, že plísně se netýkají bio kvality. „Největší počet plísní jsme našli právě ve vzorku bio.“ Bio oříšky jsou totiž získány ekologicky šetrnými metodami, takže bez pesticidů a těžkých chemických zásahů. Ale na napadení plísní bio postupy nemají vliv.
Jak ořechy vybírat
Jak je vybírat? Obal vám moc neřekne, jen země původu. „Musíte spoléhat hlavně na to, že je obal průhledný, a podívat se, jak vypadají. Jestli nejsou moc poničené, jestli třeba není vidět uvnitř pavučinka. Jestli nejsou trošku poškozené škůdci, nebo jestli dokonce není škůdce uvnitř.“
Jak ořechy skladovat
Jak nechat lískáče správně proschnout? Ve skořápce nebo vyloupat? „Nejdřív proschnout ve skořápce. Potom při louskání uvidíte, jestli někde není plíseň. Všechny i jen lehce zaplísněné vyhoďte. Potom je vylouskané nechte ještě trošku proschnout. Skladujte je ve tmě a v chladu.“
Zmrazování jader není nic proti ničemu. „Ale ani v mrazáku nemůžou zůstat neomezeně. Kvůli tukům snadno přejímají pachy z okolí.“ Pokud máte uskladněny starší ořechy, nebojte se dát na vlastní cit. „Veškeré chyby se poznají na chuti a zápachu,“ říká Jan Maryška.
Proč zrovna lískáče?
Proč dTest zkoumal zrovna lískové ořechy? „Zatímco vlašské ořechy má leckdo na zahradě, u lísek se v našich podmínkách nedaří vypěstovat tolik pěkných nečervivých, aby si každý mohl posloužit domácími. Takže se musíme spolehnout na prodávanou produkci.“
Nejčastěji se k nám lískové ořechy dovážejí z Turecka, tam se i celosvětově produkuje největší podíl lískových ořechů, pak z Itálie, Gruzie a z Ázerbájdžánu. „Testovali jsme turecké, italské i gruzínské ořechy.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.