„Je ve tvém životě nějaký vysněný muž, nenaplněná touha?“ František Ringo Čech vs. Hana Zagorová

1. květen 2016

Otevřený rozhovor, v němž zazní i Zagorové cover verze psíničky Let it be, ke které sama napsala text. Zpěvačka neměla ani tušení, že se nahrávka zachovala.

František Ringo Čech: Dnes si budeme povídat s Hankou Zagorovou, bezesporu jednou z nejlepších zpěvaček, jaký jsme kdy měli. Hanko, buď vítána mezi námi.

Hana Zagorová: Dobrý den a můžu tě trošinku opravit? Víš, já bych neřekla jednu z nejlepších, možná jednu z nejpopulárnějších, teda takovou, kterou lidi mají rádi. Ale musím říct, že znám spoustu lepších zpěvaček.

František Ringo Čech: Vtělená skromnost. Zase Hanka ukázala, jak to má bejt. Jsi zdvořilá, slušná, prostě můžu o tobě říct jen to nejlepší. Teď mě ale zajímá ten první krok. Tatínek inženýr, maminka tančila, stepovala. Vedla tě k tomu? Zkoušela jsi to jako malá?

Hana Zagorová: Ne. Neviděla jsem to doma, nezkoušela jsem to, ale jsem fatalista. Opravdu moc věřím osudu. Když jsem chodila na gympl, tak jsme se sestrou zpívaly dvojhlasný písničky, seděly jsme někde na střeše, prostě jako všecky děti. Ale pamatuju si, že na gymplu, v dívčí třídě přišla jedna spolužačka z party a říkala: Představte si, jedna naše spolužačka se přihlásila do soutěže Hledáme nové talenty. Uděláme si legraci, přihlásíme se taky, a to bude legrace, když se tam všechny potkáme. Ta, co se už přihlásila to totiž hrozně tajila. Moc se mi nechtělo, ale nechtěla jsem kazit partu. V soutěži pak všichni odpadávali a já se najednou dostala do finále s orchestrem Gustava Broma. A tam si pan Brom zavolal tatínka a říkal: Ta děvčica má talent! Že by ho zajímalo, jak se budu dál vyvíjet a že by si mě chtěl vypěstovat.

František Ringo Čech: No, to jsi musela bejt z toho úplně vedle. Kolik ti bylo?

Hana Zagorová: Tak 16, 17. Byl jsem z toho úplně vedle. Opravdu, ani ve snu by mě to nenapadlo. Tak jsem šla za tatínkem a říkala jsem: Gustav Brom by s tebou chtěl hovořit. A pak jsem mu to celé vyprávěla. A on takhle pod fouskami, měl takovej hrubej hlas, a říkal: Víš, dodneška jsem si myslel, že jsi soudný člověk,...

Hana Zagorová

To je před finále nějaký soutěže opravdu výborný. Když ti někdo vezme sebevědomí. Ale nevzal. Vůbec ne. Oni by rodiče za nás se sestrou dejchali. Opravdu.

Dobře to dopadlo. Ale víš co vždycky říkám, co je teď špatné na všech soutěžích? Dostanou velikananánskou bublinu, ale ta splaskne, když se zhasne poslední světýlko v televizi u tý soutěže. Tehdy to bylo tak, že na tom finále byl nejdůležitější člověk z rozhlasu a z televize z Ostravy. Ti mě pozvali na natáčení a v podstatě se už o mě někdo staral.

František Ringo Čech: No, protože to bylo jejich smyslem opravdu najít nové talenty. Kdežto dneska jde o to mít sledovanost s bombastickým programem, dát naději nešťastníkům a pak je nakopat do zadku. Vždyť si uvědom, že z těch nešťastnejch lidí jsou dneska hvězdy druhý, třetí kategorie. Zklamaný, nalomený...

Hana Zagorová: Je to pro ně opravdu nelítostný.

František Ringo Čech: Hani, vraťme se k tvému mládí. Co jsi v tý době poslouchala? Co znělo z tvýho dráťáku (mimo toho Gotta)? Byla tam nějaká ženská, nějaká zpěvačka, která se ti líbila?

Hana Zagorová: Jednoznačně Marta Kubišová a Eva Pilarová. Vlastně celou tu generaci i třeba Vaška Neckáře.

František Ringo Čech: Hani, ty jsi velmi romantická, o tom nepochybuju. Je v tvým životě nějakej vysněnej muž, nenaplněná touha? Může to bejt i v zahraničí. Ven s tím.

Hana Zagorová: Je. Já jsem dokonce přemýšlela o tom, jako malá holka, že napíšu Marlonovi Brandovi. To byl nádhernej chlap.

František Ringo Čech: Proč jsi to neudělala? Třeba by ho to potěšilo, že mu píše zajíc z východní Evropy?

Hana Zagorová: Já ale tehdy byla ještě děvčátko. Ani zajíc jsem ještě nebyla. Ale fakt se mi moc líbil. Jinak, myslím, že mám nebo jsem měla v životě štěstí na hodně fajn a hodně kvalitní chlapy.

František Ringo Čech: Kdy se ti k týhle pěvecký kariéře přidružil film a divadlo?

Hana Zagorová: Film? To byla jen náhoda, to se nikdy moc nepřidružilo. Já si nemyslím, že by mě kamera měla ráda. Kdybych byla nějaká dobrá, tak bych byla filmovou herečkou. A to v žádným případě nejsem.

František Ringo Čech: Nedostala jsi žádnou roli?

Hana Zagorová: Ale jo, vždyť víš, že jsem byla v Trháku. Když jsem byla ve škole, tak jsem měla našlápnuto dobře. Ale osud tomu chtěl. Ubíralo se to jiným směrem a já se ani moc nezpěčovala. Letělo to nahoru takovou rychlostí, že bych to ani nestíhala. Bylo to opravdu krásný.

František Ringo Čech: Hanko, co muzikály? Já jsem je prohrál pýchou. Když začínaly muzikály, tak jsem je jako rocker hnal. Ale udělal jsem chybu. Okamžitě se toho chopili mladší kluci a už mě dneska nikdo nepotřebuje. A tenkrát ty nabídky ustaly velmi rychle, když jsem se choval takhle zpupně. Tebe museli taky lákat do muzikálů... Jak jsi se zachovala?

Hana Zagorová: Já se na ně těšila odjakživa. Když jsem skončila školu, vejšku, tak ve světě už byl muzikál. Těšila jsem se, že, spadne i tady. On spadnul, ale až za 25 let. A to už jsem na ty princezny nebyla... To už jsem byla na role středního věku. A když jsem dostala nabídku z Divadla Kalich na muzikál Vaša Patejdla Jack Rozparovač, tak jsem s velkou radostí kývla.

František Ringo Čech: Doufám, že ne na roli Jacka Rozparovače?

Hana Zagorová: Bohužel ne. Ale víš co, odmítni takovou roli. Dostala jsem starou, bláznivou prostitutku. Víš, jak to bylo krásný a nádherný písně. Třeba Já ty oči znám...

František Ringo Čech: V jakém rozmaru tě zastihli Beatles a Rollings Stones? Jak jsi na to reagovala?

Hana Zagorová: Beatles jsem zbožňovala úplně ze všeho nejvíc. Já poslouchala veškerou hudbu, která tehdy byla, v noci ze stanic, které se u nás oficiálně neposlouchávaly. Když jsem byla dítě, tak u nás pořád hrála Vídeň, jejich rozhlas. Maminka ji měla furt puštěnou. Österreich 3. Takže jsme měli docela přehled a navíc polská televize, protože já jsem ze severní Moravy, byla tehdy daleko lepší než Česká televize. Byli o několik let dopředu i co se týče repertoáru, zpěváků, programů.

František Ringo Čech: Já myslím, že to zůstalo...

Hana Zagorová: To už teď nevím, možná trošinku. Ale určitě je velká škoda, že se teď točí strašně málo zábavných pořadů. Je to škoda a myslím, že je po nich velkej hlad.

František Ringo Čech: To potvrzuju. Já netočil zábavnej program 20 let. V Český televizi mi řekli, že o mě lidi nemají zájem, dokonce mi to napsali.

Hana Zagorová: To nesmíš poslouchat takovýhle blbosti.

František Ringo Čech: Je to fakt, já si 20 let ani nevrznul. Jsou tam takoví tři zlosyni (nebudu je jmenovat, protože tam za pět let nebudou a já je tady nebudu zvěčňovat). Víš jakej je rozdíl mezi těmahle třema lotrama a Bilakem s Fojtíkem? Pro mě žádnej. Prosím tě, nazpívala jsi nějaký Beatles nebo Stony?

Hana Zagorová: Ano, dokonce ještě v Ostravě, jsem nazpívala Let It Be. Ale myslím, že se to nezachovalo. A možná je to dobře. Napsala jsem k tomu text a jmenovalo se To se smí... Ale myslím, že to nebyla dobrá volba. Mám to v hlavě jako takovej malinkej balíček, kterej pro mě v té době byl velmi zajímavý, ale teď už je hodně zaprášený.

František Ringo Čech: Máš nějakej nesplněnej sen? Něco, když ulehneš do své voňavé postýlky, než se ti víčka zavřou, o čem sní slavná Hana Zagorová?

Hana Zagorová: Než mi začne účinkovat ten stil..., jo? (smích) Nemůžu říct, že bych měla nějaký veliký sen. Ale těším se na každý ráno. Když se vzbudím tak se těším, co mě ten den čeká. A možná i na nějaký velký sny. Já se těším z každý chvilky, kdy se vzbudím a jsem (relativně) zdravá, šťastná, v pořádku. A těším se na všecko, co mě ještě v životě čeká.

František Ringo Čech: To je krásně řečeno. Já vstanu, koukám na tu krásnou zahradu, kterou mám, teď začínají zpívat ptáci a říkám si: Tak co dneska? Váček pod můstkem, zánět tváře, operace šedého zákalu nebo půjdu na prohlídku prostaty... To ale pak většinou odvrhnu a raduju se. Jak říkala Halina Pawlowská, díky za každé nové ráno.

Hana Zagorová: Víš ty co? Nemoci si tě najdou, ať na ně myslíš, nebo nemyslíš. Takže když budeš myslet na samý krásný věci, tak to je výhra.

František Ringo Čech: Ty nemoci jsou ale tak mazaný. Teda teď, jak jsme zestárli. Já nebyl celej život nemocnej. Akorát jsem si jednou zlomil nohu v Semaforu, když jsem skočil z kulečníku na špičky. Ale teď, každejch čtvrt roku na mě něco číhá. Zatím vzdoruju.

Hana Zagorová: Ale představ si, co všechno to tvý tělo za ta léta vydrželo. Takže nemá teď náhodou nárok, když má chuť na nějakou nemoc, tak si ji holt musí užít. Nemá už nárok? No, má.

František Ringo Čech: Asi máš pravdu. Hani, rozloučíme se tak. Nějaký moudro teď ať z tebe vypadne.

Hana Zagorová: Na moudra já vůbec nejsem. Kdybych něco chtěla vzkazovat, tak v podstatě nevím co. Myslím, že každej si ten svůj život musí zařídit, jak chce. Zkušenosti jsou nepřenosný. Oni nechtějí tvoje zkušenosti, oni chtějí svoje zkušenosti. Takže bych možná přála, aby dělali to, co unese jejich svědomí. A to je v podstatě i moje motto.

Audiozáznamy dalších rozhovorů s Hvězdami vinylu najdete v našem Archivu pořadů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty procházejí korekturou.

autor: František Ringo Čech
Spustit audio