Je to takový podivný česko-vietnamský miš-maš. Reflektuje mě, popisuje svoji kuchařku Chili Ta Thuy
Na svých kurzech neučí lidi recepty, ale principy vaření. „Jsem zastáncem toho, že jídlo se dá vytvořit z jednoduchých surovin a není to věda,“ tvrdí kuchařka Chili Ta Thuy. Pamatuje si ještě něco z Vietnamu? Zažila ve škole šikanu? Bylo pro ni jednoduché naučit se česky? Houbaří její rodiče? K čemu všemu se hodí houby šitake? Pořád se aktivně věnuje americkému fotbalu?
Je autorkou nevšední a originální kuchařky. „Jsou v ní asijská jídla s asijským kořením a českými surovinami. Myslím, že reflektuje mě, což znamená, že je to takový podivný česko-vietnamský miš-maš,“ směje se.
Základem úspěchu je podle Chili Ta Thuy umět suroviny správně zkombinovat. „Když se to člověk naučí, může být hravý, kreativní a nemusí slepě následovat recepty. Jinak z toho odezní radost.“
Smažená rýže je v asijské kuchyni evergreenem. „Ideální je ta, která vám zbyde z druhého dne. Dávám do ní třeba sušené ovoce, oříšky a vajíčko. A na dochucení kvalitní sójovou omáčkou a pražený sezamový olej.“
A co kalorie? „Sacharidy nejsou žádné zlo. Mně se bez nich jen sníží chuť k životu. Klíčem je nepřejídat se. Důležité je i nastavení mysli. Zastavit se v našem uspěchaném světě a udělat si z jídla gurmánský zážitek,“ uzavírá Chili Ta Thuy.
Související
-
Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní Zdeněk Pohlreich
„Já už jsem takový emeritní kuchař. Nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ říká.
-
Víte, jak připravit správná míchaná vejce? Jak na to radí kuchař Filip Sajler
Zdá se vám, že udělat míchaná vajíčka je něco rychlého a jednoduchého? „Naopak, je to velká věda,“ ujišťuje kuchař, známý z televizního pořadu Kluci v akci.
-
Mám dar, že si dovedu představit chutě dopředu, myslí si Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař
Je hitem na sociálních sítích, kam dává videa s krátkými postupy, jak uvařit to či ono. „Nechci lidem krást čas tím, že minutu krájím cibuli,“ říká v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.