Je šunková rolka stále nejlepším křenovým receptem? Za křenem do středočeského kraje

7. červen 2025

V dnešním díle Krmítka se Petr Čtvrtníček a Martin Franc dozvěděli spoustu zajímavostí o zelenině o které si mysleli, že toho vědí dost. To, že křen hodně pálí, neznamená, že je dobrý. Proč se křen pěstuje naležato? Jak ho skladovat, aby zůstal déle čerstvý? Tolik otázek a ani jediná nezůstala nezodpovězena.

Hostín u Vojkovic je znám hřbitovní kaplí Božího těla, kostelem nanebevzetí panny Marie a také křenem, který získal ocenění regionální potravina. Oba pánové se na něj přijeli zeptat Jana Charváta a Jiřího Šafáře. Pana docenta coby fanouška domácího vaření zajímalo, jak křen co nejlépe doma uchovat.

„Tenhle trik dělám doma. Když vám křen zgumovatí, stačí ho před strouháním namočit do vody, on ztvrdne a půjde zase strouhat. Když ho zabalíte do mokré utěrky, vydrží vám v lednici až deset měsíců,” dodává Jiří Šafář.

Pánové se po nasbírání pěstitelských rad dali do hovoru o oblíbených receptech. Jan Šafář se přiznal, že nemá rád křenovou omáčku. Jan Charvát ji ale naopak rád má a dokonce přidal i jeden kuchařský tip.

„Jestli chcete aby ta omáčka měla pořádný říz, nedávejte tam všechen křen hned na začátku. Vařením totiž přijde o ostrost. Takže tam taky trochu křenu šoupněte před koncem vaření,“ doporučuje.

Všechen ten hovor o jídle oba pány navnadil k obědu a tak na něj vyrazili, a to do Královického dvora, kde už čekal šéfkuchař Aleš Náprstek. Ten si připravil nejen ledajakou křenovou omáčku, ale křenovou omáčku s dančími medailonky a brambory v popelu. I přesto ale přiznal, že tohle není jeho nejmilejší způsob, jak křen jíst.

Abych řekl pravdu, nejraději mám, když si ho čerstvě nastrouhám a dám si k tomu kus teplého uzeného masa a čerstvý, rozpečený chleba. To je určitě nejideálnější úprava,“ přiznává Aleš Náprstek.

Ale dnes je den pro dančí medailonky s křenovkou. Brambory v popelu jsou hotové a v kuchyni to voní ohněm a křenem.

Recept na dančí medailonky s křenovkou

Potřebujete:

  • Mléko
  • Hladká mouka
  • Máslo
  • Kvalitní křen
  • Dančí hřbet (nebo vepřová panenka)
  • Sůl a pepř
  • Brambory

  • Postup:

    Z mléka, mouky a másla připravíme bešamel a v něm necháme vyvařit pořádně silný křen. Omáčku pak dochutíme solí a pepřem a vymycujeme do hladka pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robota. Hřbet pokrájíme na medailonky a pečeme na másle nebo oleji dokud se nevytvoří příjemná hnědá kůrka, vnitřek by ale měl zůstat růžový. Brambory můžete připravovat buď přímo venku na ohni, nebo si je můžete upéci v troubě. Pokud budete chtít na své strávníky udělat dojem, doporučuje šéfkuchař Aleš Náprstek dozdobit pokrm jedlými květy.

Na výrobě pořadu Krmítko spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.