Je pro mě výzva spolupracovat s velkými sportovci, říká šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann

7. duben 2019

Ošetřoval Romana Šebrleho nebo oštěpařku Báru Špotákovou, v současnosti spolupracuje s Českým olympijským týmem. Na tréninky vrcholových sportovců, i na to, kde se dělají největší chyby, se ptala Patricie Strouhalová specialisty na sportovní medicínu, Jiřího Neumanna.

Přípravy na tokijské olympijské hry v roce 2020 jsou v plném proudu a šéflékař Českého olympijského týmu se jich samozřejmě musí také účastnit. „Každá lokalita olympiád je specifická, řešili jsme virus Zika, trochu větší problém byl s kriminalitou a bezpečností obecně.“ Na sportovce čeká hned po příjezdu problém s aklimatizací a takzvanou pásmovou nemocí, neboli jet lagem.

„Světelná sprcha je jedna z možností, jak ovlivnit jet lag syndrom. Máte jen dvě možnosti: hru se světlem nebo léky na lepší usnutí,“ popisuje dopolední host Radiožurnálu. Do sportovní medicíny podle něj stále více prorůstá moderní věda, která umožňuje rychlejší pokrok celého segmentu.

Olympiáda v Tokiu se blíží

„Atletiku jsem sám dělal a je pro mě výzva spolupracovat s velkými sportovci,“ říká šéflékář Jiří Neumann. Jeho práce je mimo ošetřování také o nesmlouvavosti. V některých případech se prý dokáže se sportovcem i pohádat. „Problémem je nespolupráce, protože se pak nedá výsledek nijak posunout. Já jim rozumím, hledají informace a nové možnosti léčby, ale pokud jsme naladěni na stejnou notu, tak světlo na konci tunelu je vždycky.“

Japonsko se těší na olympiádu. LOH 2020 uspořádá Tokio

02961421.jpeg

Mezinárodní olympijský výbor má jasno. Pořadatelství letních olympijských her 2020 přidělili delegáti na zasedání v Buenos Aires Tokiu, které předčilo Istanbul a Madrid. Výsledek volby oznámil předseda MOV Jacques Rogge.

V rámci náplně jeho práce se řeší i jídelníček sportovců. Ten na olympiádě v Tokiu nebude složený jen z asijských jídel. Sportovec je tam až měsíc a potřebuje dostávat pravidelný přísun pokrmů, na které je běžně zvyklý. „Je takovým zvykem, že severské národy na zimních olympiádách moc nevyužívají olympijské jídelny a stravují se samy, mimo vesnici, v rámci své dikce,“ poodhaluje zákulisí prestižních her.

Z epidemiologického hlediska je důležitý velmi důkladný monitoring různých infekcí. Problematika onemocnění se neustále vyvíjí a je třeba mít co nejčerstvější informace. „Japonská encefalitida je stav, který se v této lokalitě vyskytuje, očkování neexistuje, ale momentálně nás situace nemusí zneklidňovat.“ Do sportovní medicíny spadá problematika nejen onemocnění nebo zranění, ale i doping, regenerace a psychologie. 

Finančně jsme podpořili sportující děti, jejichž rodiny nemají tolik finančních prostředků.
Jiří Neumann

Se sportem začínají profesionálové už od útlého věku a malí sportovci by podle specialisty neměli konzumovat proteinové tyčinky ani žádné speciální doplňky stravy. Rodiče by měli k této problematice volit spíše racionální přístup, přičemž nejčastějšími chybami je nedostatek sacharidů a kvalitních bílkovin a naopak nadbytek tuků. „Je jasné, že pokud je sportovec ve vývinu, tak musí přijmout bílkovinu – maso, samozřejmě ovoce nebo zeleninu, ale je nesmysl, aby měl ke svačině energetické tyčinky,“ uzavírá host.

Související