Je to otřepaná fráze, ale mír je důležitý, je přesvědčená válečná novinářka a fotografka Lenka Klicperová

11. listopad 2022

„Chci zachytit válku na místě, to, jak působí na lidi. Pro nás, kdo žijeme v míru a nemáme o tom představu, je to důležité,“ přibližuje svoji práci v Blízkých setkáních. Je rozdíl mezi tím, co se na Ukrajině skutečně děje a tím, co přinášejí média? Jaký je život fotografa na frontové linii? Stává se, že nemá co jíst? Jak často musí do krytu? Je pravda, že se začala věnovat opernímu zpěvu?

„Pokud se mi daří ukázat lidem, co je válka zač a jak je mír opravdu důležitý, i když je to otřepaná fráze, tak bych byla šťastná. Myslím, že je to potřeba, protože válka nejsou čísla zabitých, ale osudy lidí. Každý člověk má za sebou svojí rodinu a své blízké. I ruští vojáci, kteří tam umírají. Nemyslím, že jsou všichni krvelačná monstra,“ vypráví novinářka a fotografka.

S nenávistí vůči Rusům se prý na Ukrajině setkává často. „Válka rozpoutala mezi těmi dvěma národy takovou nenávist, že si nedovedu představit, že ji někdo v příštích sto letech zahladí.“

Je podle ní naděje na konec ozbrojeného konfliktu? „Vidím posun. Na začátku války byla ukrajinská armáda v chaosu a Rusové měli znatelnou převahu. Teď to už je vyrovnané. Ukrajinci se naučili pracovat s drony a daří se jim držet linie. Donbas je ale silně opevněn a nechtěla bych o něj bojovat. Je to spálená země a nestála by mi za jediný život ukrajinského vojáka,“ uzavírá Lenka Klicperová.   

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související