Je to jako malování jehlou, říká patchworkářka o technice, která zdobí každý kousek látky

23. březen 2021

Kombinování látek s různými potisky, stříhání na kousky a opětovné sešívání ve zcela jiných vzorech, to je technika, které se říká patchwork.

Z takto upravených látek se dá ušít ledacos, když má umělkyně dostatek trpělivosti. Pak dávají nekonečné hodiny u šicího stroje vzniknout barevným přehozům, prostíráním, ubrusům nebo módním doplňkům.

Od malička chtěla šít…

Jarka Míšenská chtěla od malička šít. „Já jsem se s tím snad už narodila,“ říká se smíchem. Šila celý život na sebe i pro rodinu, a když jí pak kamarádka darovala knížku o patchworku, s radostí si nastudovala úplně nové a jiné techniky šití.

V dílně v Koutech na Třebíčsku má po stěnách vystavené barevné kousky, právě teď převažují velikonoční motivy. „Soupravy prostírání a podkafíčka, tak se říká podložkám pod hrníčky. Jsou z barevných látek buď ze zahraničí, nebo si beru od paní, která si sama tiskne takové barevné panely a dělá si sama grafiku. Nastříhám to na kousky a už vím, že třeba z jednoho mi vyjde šest kusů prostírání nebo devět těch podkafíček,“ ukazuje paní Jarka.

Skříň v její dílně je plná látek rozdělených podle barev a motivů – květinové vzory, dětské, tematické podle ročních období, s obrázky zvířat a podobně. Zvlášť má ještě látky dovezené z africké Tanzanie, které používá na kabelky, tašky a psaníčka neobvyklých tvarů. Ty si také sama navrhuje.

Volné quiltování

V šicím stroji čeká rozpracovaná další látka s velikonoční tématikou. Každá květina je obšitá barevnou nití, a to celému vzoru dodává 3D efekt. Navíc se celá plocha prošívá nepravidelným vzorem: „Tomu se říká volné quiltování, je to takové malování jehlou. Je na to speciální patka, která se dříve používala na látání. Ona chodí nad látkou a musí se vypnout podávání látky zoubky zespoda. Dělá se to v rukavicích a já pohybuji látkou podle sebe,“ patchworkářka zručně přidává světle zelenou klikatící se linii.

Ani na největších kusech, jako jsou přehozy přes postel, by nemělo být žádné místo prázdné, v tom je krása patchworku. „Když si děti začaly kupovat vlastní oblečení, musela jsem se vrhnout na něco jiného, něco tvořit, aby po mně zbylo něco hezkého, na čem bude vidět, že to dělám pro radost,“ usmívá se Jarka Míšenská.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.