Jazzman Josef Krajník v Nočním proudu

11. září 2014

Milovníci špičkového domácího jazzu pozor! Pozvání Miloše Skalky k nočnímu proudění 10. září přijal trumpetista a kapelník Josef Krajník, jehož jméno je neodmyslitelně spjato s kapelou Metropolitan Jazz Band. Studiový host představil nahrávky svého domovského orchestru a jeho instrumentálních či pěveckých hostů. Poslechněte si.

Pražský rodák Josef Krajník, který v těchto dnech slaví půlkulaté narozeniny (narodil se 9. září 1939), získal základy hry na trubku v Lidové škole umění a v roce 1958 vstoupil – inspirován světovým rozmachem revivalismu – na pražskou jazzovou scénu souborem Dixie 24, který založil. Souběžně působil v Orchestru Harryho Warda a stál u zrodu Big bandu Malostranské besedy.

V letech 1963 až 1966 sbíral Josef Krajník cenné zkušenosti jako profesionální trumpetista v různých tanečních orchestrech (Havlíček, Liška, Lochman, Šmidrkal) a po delší pauze pak svou muzikantskou činnost obnovil v roce 1972 založením kapely Metropolitan Jazz Band, v jejímž čele stojí dosud.

V polovině sedmé dekády minulého století získal Josef Krajník se svým souborem mnoho prestižních ocenění na domácích hudebních festivalech a orchestr začal působit i v zahraničí. Během dalších let navázal kongeniální spolupráci s několika jinými soubory (mj. Volf Jazztet, Pražský swingtet) a v roce 1985 se zúčastnil dixielandového festivalu v Sacramentu, hlavním městě amerického státu Kalifornie.

Vedle hry na trubku a úlohy kapelníka Josef Krajník rovněž aranžuje a komponuje, jeho vitální způsob hry nezapře armstrongovskou inspiraci. Ve svém oboru patří Josef Krajník mezi absolutní špičku domácích trumpetistů. Ze zpěváků, s nimiž jeho kapela spolupracovala či spolupracuje, připomeňme alespoň Evu Olmerovou, Evu Pilarovou, Karla Hálu a Jitku Vrbovou.

Josef Krajník pozval své příznivce i na narozeninový koncert, který odehraje v pondělí 6. října v pražském Divadle U hasičů.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.