Jawa má ve světě stále dobré jméno, říká novinář, který na ní objel zeměkouli

18. březen 2014

Na cestě kolem světa na Jawě 350 z roku 1978 potkal různé lidi, kteří se – podobně jako on – vydali na cesty. „Těch bláznů, kteří jsou v pohybu, je více, než jsme si tady v té naší kotlině mohli představit,“ podotýká Pavel Suchý, který jako jediný z Čechů objel celý svět na jeden zátah, procestoval při tom 21 států a dvě velké pouště. O své cestě mluvil s moderátorkou Lucií Výbornou.

Na svých cestách narazil například na Němce, který cestoval na tříkolovém simsonu a jel přitom rychlostí padesát kilometrů za hodinu. „Němec zřejmě potřeboval jenom vypadnout do světa, byl vážně nemocný, takže motivace u něj byla jasná. A někteří lidé to prostě jenom chtějí udělat,“ popisuje motivy svých kolegů motorkářů Pavel Suchý.

A proč se na takovou cestu kolem světa vydal on sám? „V Čechách nebyl nikdo, kdo by to na jeden zátah dokola dal. Lidé mají sice sježděný celý svět, ale na etapy,“ říká Suchý s tím, že se vedly různé diskuze, zda cestu lze udělat na jawě a kolik by přitom taková cesta mohla stát peněz. „Je to motivace, dokazovat věci, které už naše generace považuje za nemožné,“ nastiňuje.

Čtěte také

Pavel Suchý by si žádný moderní motocykl na takovou cestu vlastně nevybral. Jawy byly totiž kdysi montované s tím, aby něco vydržely v obtížném terénu, třeba v zemích bývalého Sovětského svazu. „Dodnes si Rusové myslí, že jawa je jejich výrobek,“ usmívá se Suchý.

Starých motocyklů značky Jawa je ale plná například Jižní Amerika, kde na nich mají najeto desetitisíce kilometrů. „Československo i jawa mají pořád ve světě jméno,“ podotýká Pavel Suchý.

Co všechno Pavel Suchý při své cestě kolem světa zažil? Jaké lidí v různých státech světa potkal? A jak se mu cestovalo na starém motocyklu? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio