Jaroslava Šiktancová, režisérka

7. duben 2015

Hostem Telefonotéky byla Jaroslava Šiktancová, režisérka, a Hofmannsthalův Jedermann, společný projekt Divadla na Vinohradech a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Od 15. století se v různých jazycích a podobách scénicky předvádí či v písních a básních vypravuje příběh Kohokoli (Jedermanna, Everymena), člověka, kterého na vrcholu životních sil překvapí Smrt. Tohoto posla posílá samotný Bůh, rozhněvaný tím, že lidé ztratili víru a „mamon se stal jejich vidinou“. Je třeba lidem připomenout, že kdokoli z nás může být v kterémkoli okamžiku života předvolán před Boha, kde bude muset složit účet ze svých činů a úradků…

Takto popisuje šéfdramaturg pražského Divadla na Vinohradech Jan Vedral hlavní téma nové premiéry hudebně dramatického mysteria Kdokoli.

Výjimečné divadelní představení nastudované ve spolupráci Divadla na Vinohradech, Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a BodyVoiceBandu, za podpory Nadace Vize a hl. m. Prahy je inscenováno v magickém prostoru Pražské křižovatky v kostele sv. Anny v režii Jaroslavy Šiktancové.

Nejen o poslední režijní práci Jaroslavy Šiktancové jsme hovořili v úterní Telefonotéce nad hudbou, kterou si sama vybrala a která ji provází životem.

Nechyběly proto skladby Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, ale ani lidové písničky ze slavného uvedení Stroupežnického Našich furiantů v Národním divadle v režii Miroslava Macháčka, s nímž Jaroslava Šiktancová spolupracovala, nebo ukázky z hudebního doprovodu Burianovy Vojny.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio