Jaroslav Vojta: OBR-DOBR neboli Měďák

6. prosinec 2012

Byl mohutné vysoké postavy, měl obdivuhodnou sílu v rukách, současně však to byl neobyčejný dobrák s ohromným smyslem pro humor. Kolegové z divadla mu proto dali přezdívku Obr-dobr. Říkávali mu ale i jinak – například Měďák, jeho jméno důvěrně zdrobňovali na Jaroušek, ponejvíce se mu však říkalo jednoduše jeho příjmením. Vojto!

Jaroslav Vojta se narodil 27.prosince 1888 v Kutné Hoře. Herectví mu bylo dáno geneticky – oba jeho rodiče (tatínek byl Alois Vojta-Jurný, maminka Amálie Vojtová) působili jako herci. Stejně tak Vojtovi sourozenci – Hermína Vojtová a Adolf Vojta-Jurný. A aby toho nebylo dost, z hereckého rodu pocházela i Vojtova nevlastní matka Hana Jelínková, stejně jako její tři sestry, jimiž byly Otýlie Beníčková, Terezie Brzková a Marie Spurná.

Vojta-oficiální snímek-30.léta

Jaroslav Vojta (zpočátku své herecké dráhy vystupoval pod jménem Vojta-Jurný) se ovšem nejprve vyučil ryze praktickému řemeslu – slévačem. Později získal strojařské vzdělání. Divadlo začal hrát nejprve s ochotníky, později absolvoval dráhu člena celé řady kočovných hereckých společností. Od roku 1910 pak hrál už v kamenných divadlech – v Brně a v Plzni. V letech 1919-1925 byl v angažmá v Divadla na Vinohradech, od roku 1925 až do svého odchodu do důchodu v roce 1959 byl členem činoherního souboru Národního divadla.
O svých hereckých začátcích mluví Jaroslav Vojta na téměř neznámé nahrávce z roku 1938. Vojta svoje vzpomínky na mládí natočil u příležitosti svých 50. narozenin.

J.Vojta při estrádě-1960

Celkový výčet hereckých rolí, které Jaroslav Vojta ztvárnil na scéně Národního divadla, přesahuje počet 300. – Z onoho množství si připomeňme ve zvukové ukázce méně známou postavu sluhy Osipa z Gogolova Revizora. Vojta ho na Národním divadle hrál v sezoně 1957-58.

Jaroslav Vojta často a rád vyprávěl anekdoty. Jeho schopnost poplést pointy vtipů se stala legendární. Dokonce zobecnila v pojmu, že dotyčný vyprávění dokonale „zvojtil“. Bylo tomu ve skutečnosti opravdu tak? Přesvědčí nás o tom třetí zvukový záznam na této stránce.
Jaroslav Vojta zemřel 20. dubna 1970 v Praze.

Spustit audio