Jaroslav Šebek: Projev prezidenta vejde do dějin. Bohužel ale negativně

9. březen 2018

Včerejší inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana opět vzbudil emoce. Někteří politici opustili sál. Nadšený nebyl ani Andrej Babiš. Na rozdíl od Tomia Okamury.

„Projev prezidenta vejde do dějin. Bohužel negativně,“ myslí si historik Jaroslav Šebek. „Očekával jsem, že na začátku jeho poslední prezidentské pětiletky zazní něco daleko vstřícnějšího. Že se pokusí vytvořit svorník ve společnosti, což se nestalo,“ doplňuje.

Šebkovi nejvíc vadí, že prezident promarnil tak slavnostní chvíli, jakou je prezidentská inaugurace ve Vladislavském sále. „Znovu jen účtoval se svými nepřáteli a nálepkoval oponenty bez toho, abychom slyšeli nějakou vizi budoucnosti České republiky. Chyběl mi i nadhled a pár slov k těm, co ho nevolili.“

Útok na média

S projevem mělo problém i několik poslanců a senátorů, kteří na protest opustili sál. To ve chvíli, kdy Zeman kritizoval média podnikatele Zdeňka Bakaly a veřejnoprávní televizi. „Byl to nestandardní krok poslanců a senátorů na nestandardní prezidentský projev,“ komentuje Šebek.

Odchod některých zákonodárců je prý pochopitelný: společnost by se měla zaměřit na obranu veřejnoprávních médií. „Prezident ale účtoval s úzkou skupinou lidí, která jemu osobně nesedí. Kdyby byl objektivní, měl by zmínit i další. Třeba tzv. alternativní weby, které šíří daleko víc lží než zmíněná Bakalova média.“

Slíbil ale pokoru...

Byla to slavnostní chvíle, proč se prezident uchýlil k podobnému účtování? „Je přesvědčen, že už nemá co ztratit, a tak se bude dál chovat tak, jak je mu blízké. Ostřeji se bude vymezovat vůči těm, co mu nesedí. Zapomenuta jsou Zemanova slova o pokoře a spojování společnosti i politiků, jak nám nedávno sliboval.“

Velké nadšení inaugurační projev nevzbudil ani u premiéra v demisi Andreje Babiše. Prý potřebujeme, aby se zakopaly příkopy, a ne aby se naše společnost ještě víc rozdělovala. „Prezident opravdu má vytvářet pozitivní atmosféru a ne vzít obrovský pluh a rozorat ještě veští příkopy mezi lidmi,“ komentuje Šebek.

Miloš Zeman se poklonil ostatkům sv. Václava

Zeman vs. Babiš

Historik upozorňuje na počínající neshody mezi premiérem a prezidentem. Zeman v předtočeném rozhovoru na TV Barrandov přiznal, že začíná být z Babiše nepatrně nervózní kvůli vyjednávání o podpoře druhé vlády. Už po prvním kole prezidentských voleb zase Babiš prezidentovi vzkázal, že mu nejvíc škodí lidé jako kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý.

„Začínají být vidět drobné nesoulady obou pánů. Zřejmě brzy uvidíme vzájemné popichování a nebude to tak idylické soužití, jak se může na první pohled zdát.“ Podle Šebka se už začíná vytvářet nový pakt Zeman−Okamura. Předseda SPD totiž jako téměř jediný nad prezidentovým projevem doslova jásal.

autoři: lup , zis , Jaroslav Šebek
Spustit audio