Jaroslav Hutka – Vandrovali hudci / 1976

23. prosinec 2020

Pokud nepočítáme změnu poměrů po listopadu 1989, Jaroslav Hutka, už tehdy významná osobnost českého folku, směl ve své vlasti natočit a vydat pouze lidové písně. Několik nahrávek pro malé desky z konce 60. let bylo nedostupných.

A tak došlo k paradoxu: po ruské invazi v roce 1968 se ustrašení úředníci v době začínající normalizace tak báli vlastních Hutkových písní, že neplánovaně způsobili nové malé národní obrození. Svými zákazy totiž pomohli jak Hutkovi, tak vlastně celé generaci jeho posluchačů objevit skutečnou lidovou píseň ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše.

Hutkovo publikum jeho provedení několikasetletých písní okamžitě přijalo a vytvořilo mu navíc úctyhodný sbor. Dokumentem budiž záznam z 5. února 1976, kdy proběhl veřejný koncert s názvem Jaroslav Hutka zpívá z klasiků folklóru – Erben / Sušil / Bartoš v Etnografickém ústavu dnešního Moravského zemského muzea v Brně, v Paláci šlechtičen v tehdejší Gagarinově ulici 1.

Zpěváka na koncertě doprovázeli rockoví hudebníci Radim Hladík na kytaru a Fedor Frešo na basovou mandolínu. Z natočených písní posléze vzniklo album Vandrovali hudci.

Spustit audio