Jaroslav Foldyna: V protiruských sankcích hrajeme roli užitečných idiotů

2. únor 2016

Pokud by Evropská unie zrušila protiruské sankce před naplněním všech bodů dohody z Minsku, jen by to posílilo "agresora". V Berlíně to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle německé kancléřky Angely Merkelové zatím ještě čas ke zrušení sankcí nenastal.

Nastal čas na ukončení protiruských sankcí?

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna považuje sankce za škodlivé. „Protiruské sankce z politického hlediska fungují zcela naopak. Putinova popularita stoupá k 90 %, politická situace je v Rusku stabilizovaná.“

Hospodářský dopad sankcí podle Foldyny nic dobrého nepřinese. „Evropské země sankce dodržují, ale export USA do Ruska vzrostl o 12,7%. Nevím, jestli nehrajeme roli užitečných idiotů.“

Finanční vyčerpání Ruska je obrovské, říká poslanec za KDU-ČSL a místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal. A tomu odpovídá velký ruský tlak na odvolání sankcí. Putin toho ale nechce dosáhnout dodržováním minských dohod, nýbrž narušením kompaktního postoje EU skrze některé evropské země.


Ivan Gabal: Měli bychom se podstatně více věnovat krizi na Ukrajině než migrační krizi, která se nás prakticky netýká. Na Ukrajině máme možnost udělat spoustu dobré práce a přispět ke zmírnění konfliktu.

„Obávám se, že by se tím trojským koněm mohla stát Praha. Odpovídá tomu tlak prokremelských aktivistů proti české vládě,“ varuje Gabal.

Porošenko obvinil Rusko a proruské separatisty na východě Ukrajiny, že stále používají těžké dělostřelectvo k útokům na civilní obyvatelstvo a neumožňují inspektorům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě kontrolovat celé území Donbasu.

Gabal je přesvědčen, že separatisté chtějí zvýšenou vojenskou aktivitou ještě více destabilizovat situaci na Ukrajině a především znemožnit svobodné volby na území ovládaném separatisty.

„Pokud nebude zájem z ruské strany, volby tam neproběhnou. Navíc z tohoto regionu utekla spousta lidí, takže je otázka, jak jim zajistit prostor, aby mohli ve volbách vyjádřit svůj názor,“ říká Gabal.

autoři: vlk , Ondřej Nováček
Spustit audio