Jaro ve Svatojánu. Zahrada je pro mne jedna z nejdůležitějších věcí v životě, usmívá se Eva Francová

26. březen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:56 Marek Eben obdržel doktorát na Univerzitě Hradec Králové
  • 03:10 Národní den na výstavě EXPO 2020 v Dubaji
  • 07:54 Doporučené jarní bylinky do kuchyně
  • 12:10 Nové metody v ortopedii 
  • 16:43 Módní trendy a dámské košile
  • 20:14 Ve Svatojánu to zavonělo jarem
  • 24:18 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Čtěte také

Vezmeme vás na ryze jarní návštěvu k výtvarnici, spisovatelce, ale i kuchařce Evě Francové ze Svatojánského Újezdu. Její kuchařské knihy ze Svatojánu propagují zdravý životní styl.

A v nelehké covidové době se zase posunula o něco dál a sepsala spirituální příběhy pro zklidnění a pocit bezpečí. Přivítá vás v magickém světě přírodních duchů a skrytých sil. Přiblíží nám je, stejně jako novou knížku Kolčava, reportérka Vlaďka Wildová, která Evu Francovou navštívila na její proslulé zahradě.

Když mi třeba není psychicky dobře, tak dělám něco rukama. Maluji, vytvářím keramiku nebo píšu. Prostě se zabývám něčím tvůrčím.
Eva Francová, výtvarnice a spisovatelka

Kolčava, nová kniha Evy Francové, představuje částečně zvíře i přírodní bytost.
„Je to trošku čarodějka, část její bytosti je zvířecí, je to taková šelmička. Zabývá se léčitelstvím, pomáhá lidem i zvířatům a umí přecházet mezi světy jako šaman. Zažívá nejrůznější dobrodružství a kniha je plná nejrůznějších bytostí. Některé jsou děsivé a trochu strašidelné, jiné jsou laskavé."

Čtěte také

„Kniha by klidně mohla být i pro starší děti, naše starší vnučka si Kolčavu moc oblíbila. Ale jinak je publikace určena spíš pro dospělé čtenáře."

Tak ať se nové knize Kolčava na cestě za čtenáři daří. Ať mají mysl a srdce otevřená, ať se jim knížka dobře čte.
„Já si moc přeji, aby se Kolčava líbila. Je to takové mé nejoblíbenější dítě ze všech mých knih."

Co je pro vás takovým poslem jara?
„Určitě tulipány a narcisky. A trnky, když začnou kvést. Jarní práce u nás na zahradě už začaly. Likvidujeme staré, suché trvalky, některé keře prosvětlujeme, takže je tady spousta práce. Jak to jen jde, tak jsme na zahradě."

Čím je pro vás práce na vaší zahradě?
„Je to pro mne jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Asi bych byla bez zahrady moc a moc nešťastná."

Čtěte také

A zahrada vám dodává i šarm. Jak o sebe pečujete?
„Především zdravě jím, to je důležité. Snažím se hodně spát, piji čerstvou vodu a čaje, vůbec žádný alkohol. Nekouřím, jsem hodně venku a v přírodě. Snažím se stále něco tvořit. A když mi třeba není psychicky dobře, tak dělám něco rukama. Maluji, vytvářím keramiku nebo píšu. Prostě se zabývám něčím tvůrčím."

Máte vůbec nějakou neřest?
„Mám neřest a tou je arašídové máslo. Ale to je vlastně také zdravé, jen se s ním musí s mírou, jako ostatně se vším," vzkazuje ze Svatojánu Eva Francová.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související