Jaro mi zvěstuje naše třešeň. I když letos si dala se svatební bílou načas. Omeletky Haliny Pawlowské

2. květen 2021

Je květen, čas nejen lásky, ale hlavně přírody. Všechno pučí, roste a hýří barvami, a proto i Omeletky dnes mají zajímavou náplň – plnou květů a růstu na všechny způsoby. Vonět k tomu bude upečené jehněčí a bryndzové brambory.  

Jaro přišlo se zpožděním, bohudík ale neroste jen příroda, ale také naděje, chutě nebo třeba ekonomika. Bohužel na druhé straně růst můžou obavy, dluhy nebo třeba břicha a zadky.

Nikdy nezapomenu, jak v mojí mamince rostla nespokojenost s tatínkovým výběrem televizních pořadů. Byla vždy nucena sledovat, co chtěl vidět on, vzpomíná Halina Pawlowská.

Jednou u nás byla na návštěvě sousedka a ptala se maminky, jestli viděla tu novou českou komedii. A moje máma odpověděla: ,Kdepak! Neviděla, u nás je to jen samá válka a Německo a Hitler!‘

A tatínek se rozčílil a povídal: ,Ale prosím tě, nepovídej, zrovna včera jsem ti přece pustil ten dokument o holocaustu v Estonsku.‘“

Trpím, když mi někdo šlápne na kytku

Jaký vztah má ke své zahradě zpěvák Tomáš Kraus? Moje zahrada je moje vášeň. Výpěstky si fotím, a dokonce si dělám zápisky. Moje zahrada je také celá bio. Hnojím jen slepičincemi od svých slepic. Proto trpím, když mi někdo šlápne na kytku. To bych vraždil.“

O přírodě toho Tomáše Krause naučila hodně jeho babička. Pamatuji si, že s kytkami mluvila. Byla přesvědčená, že rostliny na její povídání reagují růstem. Někde jsem později četl studii, že rostliny skutečně mají pocity, a dokonce dokážou číst lidskou mysl.

Jehněčí pečeně chutná vždycky

Velikonoce sice už máme za sebou, nicméně pochoutka, kterou dnes doporučuje Halina Pawlowská, chutná vždycky. Jehněčího se není třeba bát. Stačí jen mít pěknou jehněčí kýtu. Třeba z farmářských trhů. Pak už stačí jen prošpikovat česnekem, podlít bílým vínem, posypat solí a grilovacím kořením a upéct pod alobalem.

Nejlepší jsou k tomu prý šťouchané brambory s bryndzou a najemno nasekaným medvědím česnekem.

V Omeletkách ještě uslyšíte povídku posluchačky Zuzany Urbánkové nazvanou Já, Krasomila a automyčka. Filmové tipy představí herec Vašek Šanda a jarní vyznání přečte Halina Pawlowská.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.