Jarmila Mucha Plocková: O tom, že jsem potomek Alfonse Muchy jsem se nikdy neměla dozvědět

1. leden 2021

V jejích 21 letech jí přítelkyně jejího biologického otce Jiřího Muchy prozradila, že je jeho dcera. „Znala jsem ho, ale netušila, kdo skutečně je,“ vypráví výtvarnice.

„Narodila jsem se v rodině houslového virtuosa Alexandra Plocka, ale Jiřího Muchu, syna Alfonse, jsem znala od dětství. Rodiče se domluvili, že mi nikdy neprozradí, kdo je můj biologický otec. Věděli to všichni kolem mě, rodina, přátelé i spolužáci. Prozradila mi to Marta  Kadlečíková, družka Jiřího, která cítila jako svoji povinnost říci mi pravdu. Přesto jsem si nechala obě příjmení, protože jsem k oběma otcům měla krásný vztah,“ vypráví Jarmila Mucha Plocková.

Odkaz Alfonse Muchy

„Můj biologický otec mě přímo pověřil, abych pokračovala v díle jeho otce Alfonse. Snažil se mě vést a zasvěcoval mě do jeho díla. Cítila jsem to jako velkou zodpovědnost pracovat na odkazu svého dědečka. Nebylo snadné přeorientovat se a velmi nerada jsem na to přistoupila. Musela jsem přehodnotit svůj život, abych odkaz naplnila,“ uzavírá své vyprávění host Terezy Kostkové.

Čím původně chtěla být? Jaký má názor na vystavení Slovanské epopeje?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související