Japonský čajový obřad je velkou společenskou událostí. Zažil ho i náš redaktor

6. prosinec 2015

Přes sto umělců se zúčastnilo letošního Artfestu, který na budějovickém výstavišti uspořádal Josef Balek a Volné sdružení umělců jižních Čech. Přijeli lidé nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Nejdelší cestu absolvovali hosté z Japonska.

Adriana Craig Raiaku a Keiko Yamakita předvedly tradiční čajový obřad. „Nejprve se miska musí vypláchnout a očistit plátýnkem. Potom se do ní dá pudrový čajový prášek, zalije se horkou vodou a začne se míchat,“ popisuje Adriana Craig Raiaku, Česka, která žije v Japonsku.

Čaj z pudru se míchá tak dlouho, dokud se na něm nevytvoří pěna. „Nesmí se to uspěchat, všechno má svůj čas. Když to budete dělat moc rychle, pěna nebude tak nádherná, jak má být,“ dodává Adriana Craig Raiaku.

Používá se speciální míchátko z bambusu. Čaj díky této přípravě získá ideální teplotu. Ještě před samotným pitím ale Japonci nabídnou hostovi tradiční sladké fazole. Ty zmírní trpkost čaje.

„Host by se měl jednou napít, poděkovat za čaj a pak postupně dopít až do dna. Pak se miska opět pomalu a pečlivě omyje, vyčistí a tím skončí rituál,“ dodává Adriana Craig Raiaku. Na stole při čajové obřadu tak nesmí mimo jiné chybět velká nádoba na horkou vodu, nádoba na studenou vodu, nádobky na čaj a malá naběračka.

Při japonském čajovém obřadu nejde jen o samotné pití čaje. „Nejdůležitější je to, že se schází hosté a my jim prokazujeme úctu. Je to mezilidský rituál, veliká událost,“ připomíná Adriana Craig Raiaku.

Na Artfestu si rozmíchávání čaje při japonském rituálu vyzkoušel i redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Zajíček. Reportáž si můžete poslechnout v pořadu Vltavín v odkazu výše.

Spustit audio