Janův hrad v lednicko-valtickém areálu je uměle vytvořenou zříceninou. Sloužil jako lovecký zámeček

16. srpen 2018
Česko – země neznámá

Jednou z nejoriginálnějších staveb Lednicko-valtického areálu je umělá zřícenina Janohrad. Někdejší místní pánové Lichtenštejni si ho nechali záměrně postavit v podobě zříceniny. Tehdy prý byly podobné romantické stavby v módě.

Janohrad, někdy též zvaný Janův hrad, byl postaven v letech 1801-1808 podle projektu knížecího stavitele Josepha Hardtmutha. Stejný architekt vyprojektoval také další slavné stavby v regionu, později proslul rovněž jako spoluvynálezce tužky a zakladatel společnosti Koh-i-noor Hardtmuth.

Janův hrad byl vybudován u lovecké obory, na místě obtékaném ze tří stran řekou Dyjí. „Hrad si postavili Lichtenštejnové jako lovecký zámeček, pořádaly se tady hostiny po lovu. Objekt byl od začátku celoročně obývaný, bydlel tady totiž hajný,“ prozrazuje Denisa Sekaninová, která má na Janohradě na starosti vztahy s veřejností.

Zatímco zvenčí působí Janohrad záměrně jako hrad, který už má svoje nejlepší léta za sebou, jeho interiéry jsou reprezentativní. A samozřejmě evokují prostředí hradu. „Rytířský sál je vyzdoben takzvanou iluzivní výmalbou, která evokuje pocit středověkého hradu,“ upozornila průvodkyně.

Největším vnitřním prostorem hradu je Rytířský sál. V něm zůstaly tři obří dubové stoly, u kterých kdysi hodovali pánové. Dámy se bavily v přilehlých salóncích. Jeden z nich teď často slouží jako místo, kde se konávají svatby. Na místo se mohou svatebčané i všichni ostatní návštěvníci dostat autem, pěšky, na kole, na koňském povoze anebo lodí po Dyji.

Za více než dvě staletí existence se podoba Janova hradu nijak zásadně nezměnila. „Změnila se jen barva okenic. Původně byly zelené, teď jsou červené. Nový nátěr dostaly při generální opravě v roce 2012,“ upřesnila Denisa Sekaninová.

https://www.zamek-lednice.com/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři