Jankův květ. Pohádka o lásce, bylinkách a divoženkách z Beskyd

12. únor 2023

Kdo najde květ kapradiny, kterému se přezdívá Jankův květ, tomu splní každé přání a přinese mu lásku. Aspoň tak se o tom píše v tajemné knize knih. V Zázračném herbáři… Poslechněte si rozhlasovou pohádku, která vás zavede do podhůří Moravskoslezských Beskyd. Žijí tu divoženky, co znají kdekterou bylinu a umí vyléčit zlomené kosti i zlomená srdce. V hlavní roli Marek Lambora.

Osoby a obsazení: Marek Lambora (Janek), Anna Theimerová (Bledule), Zuzana Slavíková-Čisáriková (Cesmína), Jaroslava Kretschmerová (Veruna), Jaromír Meduna (Josef), Otakar Jirák (Bača), Alexej Pyško (Jura), Adam Ernest (Matúš) a Zdeněk Maryška (dráb)
Napsala: Šárka Kosková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Ondřej Gášek
Hudba: Tomáš Kočko
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 27. 2. 2022

Každá špatnost je jako bumerang: člověku se za čas vrátí zpátky a rozbije mu nos. O tom vypráví pohádka, ve které stojí na jedné straně láska mateřská, pečující, a na straně druhé láska partnerská. Ale jak už to v pohádkách bývá, na začátku je zlo, závist a nenávist.

Právě ty musí snášet mladý Janek od své nevlastní tetičky Veruny, která se o něj stará, ale už dlouho se starat nechce. Proto se vypraví do lesa nasbírat vlčí oko, tedy jedovatý rulík zlomocný. Její jednání však pozorují divoženky Bledule a Cesmína.

Divoženky jsou oblečené do listí, tudíž pro lidské oko neviditelné. I ony hledají bylinu se silnými účinky – květ kapradiny, lidmi přezdívaný Jankův květ. Kdo jej najde, tomu splní každé přání a přinese mu lásku.

Aspoň tak se o něm píše v tajemné knize knih, v Zázračném herbáři. Jak se osudy Veruny, Janka a divoženek protnou? A jakou roli v nich sehrají byliny?

Další hry a četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související