Jan Werich: Královna Koloběžka. Werichovsky osobité zpracování klasické pohádky Chytrá horákyně

1. leden 2023

Veselé pohádka o znesvářených sousedech, chytré rybářově dcerce Zdeničce a králi, který se docela rád nechá jejími kousky doběhnout. Dokud se ovšem nebude plést do vládnutí!

Osoby a obsazení: Sylva Sequensová (Zdenička), Jaromír Hanzlík (král), Marie Rosůlková (teta), Laďka Kozderková (rytířka), Svatopluk Beneš (komorník Josef), Miroslav Horníček (vypravěč), Petr Haničinec (rybář), Zdenka Hadrbolcová (rybářka), Josef Vinklář (mlynář), Josef Kemr (soudní rada), Alois Švehlík (Kotrba), Jan Teplý (Handlíř), Vladimír Bičík (strážný), Radim Špaček (kluk)
Napsala: Helena Sýkorová na motivy pohádky Jana Wericha
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Miroslava Rychlá
Zvukové efekty: Artur Šviha
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová
Hudba: Jiří Bažant
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1984

Co svět světem stojí, najdou se vždycky mezi lidmi ti, co se hádají a hašteří a zbytečně si znepříjemňují život. A je to tak i v pohádkách. Místo toho, aby si rybář s mlynářem vážili skutečnosti, že žijí u nejhezčí řeky v království a že u ní oba mohou spokojeně vykonávat svoje užitečné řemeslo, stále vedou nějaké spory a vzájemně se žalují. Král je ale přesvědčen, že zdržují od pořádné práce nejen sami sebe, ale i jeho samotného.

Je to totiž on, kdo musí řešit tyhle zbytečné spory. Naštěstí je moudrým panovníkem, a tak se rozhodne rozsoudit oba tvrdohlavce pomocí tří hádanek. Netuší, že rybářovi s nimi pomůže chytrá a krásná dcera Zdenička, která pak taky bude vědět, jak přijet-nepřijet učesaná-neučesaná a přivést dar-nedar. Vyluštěním hádanek a splněním všech úkolů přinese Zdenička sobě i králi nevídané štěstí. Ale jen do té doby, dokud se nebude plést do vládnutí!

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související