Jan Vodňanský S úsměvem idiota

9. duben 2014

Ve svém středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl originální zpěvák, herec, textař a básník Jan Vodňanský, do roku 1981 nerozlučná polovina dnes už legendární dvojice Vodňanský-Skoumal. Jan Vodňanský navštívil Noční proud po 13 měsících, a to ze dvou důvodů: V tomto pokřtil výpravnou knihu Máme doma gorilu, což je výběr toho nejlepšího z jeho tvorby. A 19. května se odehraje v pražském Činoherním klubu jedno jediné představení dnes legendárního pásma S úsměvem idiota, které zde mělo premiéru před 45 lety!

Pražský rodák Jan Vodňanský (narozen 19. června 1941) absolvoval v roce 1965 studia na strojní fakultě ČVUT, kde získal titul inženýra a krátce poté pracoval jako projektant. Již od roku 1963 však publikoval poezii (například v Mladém světě a v Repertoáru malé scény). Ve stejné době se seznámil se skladatelem a pianistou Petrem Skoumalem, s nímž vytvořil na bezmála dvacet let autorskou a interpretační dvojici. Vrcholem jejich tvorby byla společná autorská představení v pražském Činoherním klubu na přelomu 60. a 70. let (mj. S úsměvem idiota, S úsměvem donkichota, Hurá na Bastilu, Králíci pokusný). V roce 1973 přidal Jan Vodňanský ke svému technickému vzdělání ještě absolutorium filozofické fakulty UK, kde získal titul PhDr.

S Petrem Skoumalem vystupoval nejprve v menzách a studentských klubech, psal básničky pro děti a texty k filmovým písním – jmenujme alespoň filmy Přijela k nám pouť (1973) a Jen ho nechte, ať se bojí (1978). Po podpisu Charty 77 byla však jeho veřejná činnost výrazně omezována. Po „řízeném“ rozpadu dvojice Vodňanský-Skoumal se od roku 1981 věnoval prakticky pouze tvorbě pro děti (vystupoval například s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou). Přesto se však širší veřejnost tu a tam s jeho tvorbou setkala - například v polovině 80. let se jeho písničku Jak mi dupou králíci podařilo „propašovat“ do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

Po listopadu 1989 Jan Vodňanský krátce obnovil spolupráci s Petrem Skoumalem, vydal několik kompilací své dřívější tvorby, ale nadále vystupoval v pořadech pro děti (například v nedělních televizních pásmech Jůhele neděle a Studio Rosa).

Jan Vodňanský se několikrát představil se svým programem krajanům v zahraničí, v New Yorku se poznal s Jiřím Voskovcem. V polovině 90. let přednášel filozofii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy a s Ondřejem Neffem spolupracoval na propagaci internetu.

Jan Vodňanský je obdařen zcela originálním druhem osobitého intelektuálního humoru. Jeho texty pro dospělé by se daly charakterizovat jako jazykové hříčky (čiší to už z názvů jeho knih, mj. Čerstvá zvěrstva nebo Sviňte to svinstvo!).

Ke genezi těchto hříček Vodňanský říká: „Hra se slovy – tak tomu jsem byl tak nějak geneticky vystaven. Od dětství, ještě než jsem uměl psát nebo číst, jsem se už víceméně inspiroval zvuky slov, jimž jsem ještě vůbec nerozuměl. Ta hra se slovy mě provází dodnes v nejrůznějších slovních hříčkách, které mě budí ze spaní, které mě nutí vytahovat zápisník a tužku třeba během jízdy v nacpané tramvaji, kdy se nemohu ani pohnout, ale prostě musím vytáhnout zápisník, abych si zapsal nápad, který přichází jen jednou a nikdy se nevrátí, když není zaznamenán.“

Jan Vodňanský vstoupil do čítanek a jeho „hláška“ jako Freude, Freude, Freude, taky na tě dojde, nebo pozdrav Ať ti dupou králíci, doslova zlidověly.

Reprezentativní knížku Máme doma gorilu, jakousi „best of“ z Vodňanského tvorby, pokřtila toto pondělí v pražském Paláci knih Luxor zpívající autorka Hana Navarová.

V pondělí 19. května se od 19:30 (přesně na den i hodinu od premiéry před 45 lety) odehraje v Činoherním klubu unikátní představení pásma S úsměvem idiota, což je výběr písní, situačních koláží, říkadel a improvizací dvojice Vodňanský-Skoumal. Není bez zajímavosti, že v hudebním triu Petra Skoumala zasedne k bicí soupravě dnes věhlasný výtvarník (ale také hudebník) Jiří Slíva, tedy stejně jako před oněmi 45 lety. Jiří Slíva byl shodou okolností hostem Nočního proudu 19. března, kdy představil písničky svého aktuálního alba Kup si bicí!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio