Jan Vávra: Proč zpochybňujeme model liberální demokracie?

4. říjen 2018
Volební lístky ve schránkách

Soudě podle obsahu předvolební kampaně to vypadá, že se naši politici snaží ze všech sil dokázat, že se liberální demokracie skutečně vyčerpala, naprosto vyprázdnila, až z ní zbyla jen prázdná slupka bez jakéhokoli obsahu.

Takový obraz aspoň vyvolává průběh současné kampaně do komunálních a senátních voleb, které dominují mimořádně banální, nic neříkající emocionální výkřiky, doplněné o evidentně zcela nesplnitelné sliby.

David Klimeš: Pražská laboratoř pro celostátní spolupráci ANO a ODS

David Klimeš

V pražských volbách je rozehráno spoustu, od pokusu spojit malé středové strany až po etablování Pirátů jako nové hvězdy pražských liberálů. Ale námluvy ANO a ODS jsou nejdůležitější. To vše předpokládá úspěch obou formací v Praze a podělení se o primátorský řetěz. Všude jinde voliči budou hlasovat o vládě nad svým městem, Pražané si k tomu přidají malé repete sněmovních voleb. A pokud i tentokrát dají většinu ANO a ODS, obě strany už se na sňatku z rozumu jistě dohodnou.

Tento způsob vedení kampaně samozřejmě nepřekvapuje u Andreje Babiše nebo Tomia Okamury, kteří se snaží vydělat na vzrůstající nedůvěře určité části populace k současnému politickému systému. O to více ovšem zaráží u takzvaně tradičních stran, které se deklarují jako zastánci liberální demokracie - tedy u ODS, ČSSD, KDU-ČSL nebo TOP 09.

Ačkoli tyto strany tvrdí, jak brání demokratické hodnoty, v reálné politice převzaly strategii tzv. nesystémových stran a hnutí a snaží se oslovit své voliče neméně banálními, nic neříkajícími výkřiky a vyvoláváním negativních emocí.

Nedůvěra v liberální demokracii

Jak již bylo mnohokrát řečeno, současní populisté se snaží postavit se do čela všech neprivilegovaných obyvatel, kteří jsou rozčarování z fungování liberální demokracie, většinou proto, že se stali obětí bezohledného a nezvládnutého ekonomického liberalismu. Ze strany těchto liberalismem zválcovaných skupin jde o vzpouru proti dosavadnímu systému, kterou se nejrůznější populisté snaží podchytit posilováním negativních a nepřátelských nálad.

Přípravy na volby vrcholí. Štáby chystají místnosti, vymývají volební urny

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Už v pátek odpoledne začnou komunální volby do zastupitelstev měst a obcí. Tento týden proto takzvané volební štáby zajišťují vše potřebné, aby lidé mohli řádně hlasovat. Například v Moravské Ostravě a Přívozu má přípravy na starost deset úředníků. Na volby se tam chystají už od května.

Je ovšem otázkou, proč se na tuto vlnu, jejímž cílem je jiný model, než je liberální demokracie, snaží naskočit takzvaně demokratické strany. Pokud ODS, ČSSD, KDU-ČSL nebo TOP 09 věří v model liberální demokracie opírající se o schopnost racionální úvahy občanů, neměly by své voliče urážet banálními výkřiky a vyvoláváním negativních emocí.

Úvaha, že by tak mohly oslovit nespokojené voliče Babiše nebo Okamury je scestná, protože populisté umí na své ovečky zapůsobit přímočařeji a navíc je volí lidé, kteří si přejí vládu silné ruky. Tím, že recyklují výkřiky populistů, jen posilují nedůvěru v mechanismy liberální demokracie.

Jan Vávra

Dosavadní vývoj v naší části Evropy ukazuje, že nedůvěra v liberální demokracii je zde skutečně silná a stále více sympatií získává model neliberální demokracie Orbánovského typu. Nakonec premiér Babiš se jezdí k Orbánovi učit, prezident republiky a nyní i poslanci– na návrh poslance ODS – ho před celou Evropou hájí.

Ačkoli jsme se dosud chlubili našimi demokratickými tradicemi, nyní – symbolicky v rok 100. výročí vzniku samostatného státu – model liberální demokracie silně zpochybňujeme.

autor: Jan Vávra
Spustit audio