Jan Petránek: Tipuji, že válka v Sýrii v roce 2016 skončí!

30. prosinec 2015

Nedůvěra a řinčení zbraněmi nás sice zřejmě neopustí, ale snad hlavy států a mocnosti konečně pochopily, že musí spolupracovat. A skončí tak i velké válečné konflikty, třeba s Islámským státem. Takový je tip komentátora pro příští rok.

„Myslím si, že konečně dochází k uklidnění, že už denně neslyšíme jen silácká slova, podle kterých chce někdo někoho za každou cenu porazit,“ říká publicista Jan Petránek.

Konkurence, řevnivost, nesnášenlivost a snaha dostat se tomu druhému na kobylku tady samozřejmě je, ale vypadá to, že už není tak atraktivní.

„Přichází ale poznání, podle kterého je důležitější rovnováha a spolupráce. Nic jiného vám totiž nezajistí stabilní vývoj.“

Soudí tak prý třeba i podle dnešních zpráv, kdy se ministři zahraničí Spojených států, Ruska a Číny domlouvali na mantinelech, ale i o budoucích krocích svých zemí. „Ve vší řevnivosti si totiž konečně stanovili, kdo a kam až může. A to je nesmírně důležité,“ říká.

Čtěte také

Musíme si totiž uvědomit, že náš současný svět, se všemi svými moderními technologiemi, je nesmírně zranitelný. „To ostatně všichni dobře víme, ale konečně, i přes jistou míru nepřátelství, můžeme začít všichni spolupracovat. Jsme vlastně odsouzeni k tomu, abychom se dohodli.“


Bohužel zavíráme oči před jednáním našich spojenců v boji proti IS. Hlavně nad Tureckem a Saúdskou Arábií, kde co 14 dní popravují useknutím hlavy nejméně jednoho člověka. My ale děláme, že to nevidíme. Přitom tam je běžné nedodržování lidských práv někde úplně mimo naše chápání.

Konec války s IS?

Jan Petránek je proto optimistický i v pohledu na rok 2016. „Bude plynulým pokračováním roku letošního a tipuji, že by mohly skončit i současné velké konflikty, hlavně tedy s takzvaným Islámským státem.“

Teroristé z IS podle něj musí sklonit své zbraně a někam se rozplynout. Nepsaná dohoda států, jako jsou Spojené státy, Írán, Rusko, Saudská Arábie a další, dokáže samozvance porazit. Největším oříškem, který bude těžké rozlousknout, je Turecko.

„Tento člen NATO se islamizuje způsobem, který je pro Evropu nepřijatelný. Navíc jejich kšefty s ropou tak hrůzným způsobem, je něco, co se nedá trpět! Je třeba na rovinu říct, že člen NATO, tedy zemí, které s teroristy bojují, s nimi přece nemůže obchodovat,“ zlobí se.

A co svoboda a demokracie? Co nás čeká?

03533922.jpeg

Proč dnes mají „zelenou“ hlavně různí „loktaři“ na všech úrovních? Podle Petránka si svobodu každý představuje trochu jinak.

„Ale je to něco, co v lidské společnosti odpovídá maximálně vzájemně přípustným vztahům, a to jak mezi lidmi, podniky, státy. Ale musíme si taky uvědomit, že není možné, aby někdo byl ve větším bezpečí, a měl větší svobod, než ten druhý a taky na jeho úkor. Svoboda souvisí s demokracií. Ta ale zase nesmí být bezzubá,“ dodává publicista.

Co si Jan Petránek myslí o pořadu Jak to vidí? A co přeje posluchačům a dalším Jaktovidičům? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Jan Petránek
Spustit audio