Jan Petránek: „Sebevražedné útoky jsou nejhorší projev islámu“

22. říjen 2013

S publicistou Janem Petránkem jsme analyzovvali současné Rusko a jeho občanskou společnost. Co je pro ní typické a jak smýšlí mladá generace?

Co přinese oficiální návštěva prezidenta Miloše Zemana na Ukrajině ? Co pro zemi znamená dohoda s EU a podepíše se to na vztazích k Rusku?

Budeme i vzpomínat na jeden fenomén, nezapomenutelného "vrabčáka". Uhodnete, o kom bude řeč?

Temná historie

Několik hodin čerstvá zpráva utvrzuje v tom, že neblahá historie nás neustále dohání. Na Ukrajině, u polských hranic, byl odkryt masový hrob obětí sovětské tajné police NKVD. Šlo o polské vojáky a policisty: „Víte, když se ministři obrany Ruska a USA bavili o odzbrojovacích otázkách, Rusové nebyli schopni upřesnit, kolik zbraní se v zemi vlastně nachází. Odvětili slovy, že ani ministr obrany to neví.“ Vyrovnat se s minulostí je podle J. Petránka na dlouhé lokte. Obzvlášť když nikdo pořádně neví, co historie vlastně skrývá.

Sebevražedný útok

Nejméně 6 obětí a desítky zraněných si vyžádal výbuch autobusu v ruském Volgogradu. Explozi má na svědomí sebevražedná atentátnice, původně z Dagestánu. Souvisí to s extrémními islamisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat samostatný stát? „Samozřejmě, ta souvislost je zřejmá. V každém případě je právě toto nejhorší forma islámu jaká je možná a pokud modlitby k Alláhovi budou začínat tím, že je milosrdný a slitovný, měli by si islamisté udělat pořádek nejprve ve vlastních řadách.“ Jednalo se prý o narkomanku, která by měla tento týden 31 narozeniny.

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

Redaktorem Čs. rozhlasu byl Jan Petránek už v letech 1951 - 1968, specializovaný na mezinárodní vztahy, kosmonautiku a strategii. Zahraniční korespondent v Indii, Pákistánu, SSSR, Vietnamu a Číně. Pro účast na vysílání Čs. rozhlasu proti sovětské okupaci v srpnu 1968 byl zbaven jakékoliv možnosti pracovat jako novinář. Pracoval plných 18 let jako topič v továrně MITAS v Praze až do listopadu 1989.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio