Jan Petránek: Je to válka! Je to stupeň od všeobecné mobilizace. Pozemní invaze do Sýrie je zřejmě nezbytná

20. listopad 2015

Svět je ve válce, jen tomu tak neříká. A to, že tolik hledaný terorista a organizátor útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud byl zabit přímo pod nosem hlavního sídla evropské rozvědky, je opravdu alarmující.

„Je to opravdu velmi překvapivé,“ říká publicista Jan Petránek. Hlavně to, že své sídlo měl přímo v Bruselu, kde najdete centrálu rozvědky NATO a i dalších lidí, kteří mají boj s teroristy v popisu práce. Ukazuje to prý na jediné: jak propastné jsou díry v naší bezpečnosti.

800 výhrůžek na 1 útok

Na druhou stranu ale varuje před tím, aby se lidé báli. „Teroristé nechtějí nic jiného, než psychicky zdeptat nejen Evropu, ale i celý svět. A to je přesně to, co nesmíme dopustit. Nikdo nemá tolik síly, aby rozdrtil celé národy.“ Navíc když na 800 výhružek připadá jen jeden uskutečněný útok.

Petránek zároveň upozorňuje, že jsme ve válce. „Všimněte si, že poslední války od Afghánistánu po Irák nebyly nikdy vyhlášeny. Ani mezi Ukrajinou a Ruskem. Přesto se válčí,“ říká. „Je to jeden stupeň od toho, aby to neskončilo všeobecnou mobilizací.“

Pozemní invaze do Sýrie

Podle Jana Petránka je zřejmě nevyhnutelná pozemní invaze do Sýrie. S nejmodernější technikou a na několika místech současně. Útok ale nemůže být úspěšný, jestli se Francie nespojí s Ruskem a dalšími evropskými státy. To vše za podpory Spojených států. A možná i Číny.

„Spolupráce ale musí být opravdu vypilovaná. Ostatně centrální štáb už existuje. Leží asi 40 km od Bagdádu.“ Jenže všechno můžou změnit chystané volby v USA. „Vše je teď hodně rozehrané. Apeloval bych ale na rozum. Myslíte, že ale bude Petránka někdo poslouchat?“.

Chromá kachna Obama

Obamovi končí mandát. Všechna rozhodnutí mu tak musí posvětit Kongres. „Je v období, kterému se říká chromá kachna.“ Veřejně třeba nemůže spolupracovat s Putinem. Ale protože bylo vidět jejich skloněné hlavy na summitu v Řecku, je možné, že tichá dohoda o společném postupu proti IS existuje.

Barack Obama a Vladimir Putin na summitu G20 v Turecku

Putin se jen brání

Snadněji se o útoku asi rozhoduje v Rusku. Putin má velkou podporu obyvatel (mluví se až o 83 %) v bombardování Sýrie. „Málo se ale ví, že Rusko bylo dlouhodobě vnitřně ohrožováno islamisty, kteří veřejně řezali hlavy pravoslavným popům.“

Putin se podle Petránka už dlouho snaží najít k muslimům vstřícnost. „Proto taky vznikla mešita pro 200 000 muslimů. Když se ale rozhodne jít do války, tak se vlastně jen chrání,“ vysvětluje publicista.

Proč jsme ve válce, ale nikdo tomu tak neříká? Není tady nějaká mezera v mezinárodním právu? A proč se Janu Petránkovi nelíbí aféra s dopingem ruských atletů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Jan Petránek , zis
Spustit audio