Jan Kubáček: Politikařením kolem kauzy Vrbětice jsme utrpěli obrovskou reputační škodu. Zbyde ostuda a zklamaný volič

10. květen 2021

Od kauzy Vrbětice uběhl už měsíc, přesto stále vzbuzuje více otázek než odpovědí. Jaký dopad mohou mít současné turbulence na politické scéně na blížící se říjnové volby? A co hůř? Jak ovlivní celá kauza image České republiky ve světě?

Žhavé polínko přisadil do vrbětické kauzy před týdnem server Seznam Zprávy, když přišel s informací, že vicepremiér Jan Hamáček plánoval cestu do Ruska proto, aby nabídl ruským představitelům výměnný obchod – uhlazení vrbětické kauzy výměnou za milion vakcín Sputnik V a vstřícný postoj vůči jeho nápadu uspořádat v Praze schůzku prezidentů USA a Ruska.

Čtěte také

Jan Hamáček hovoří o lživém útoku, na Seznam Zprávy plánuje podat trestní oznámení a žádá kompenzaci 10 milionů korun. Seznam na svém tvrzení trvá a opírá se o své zdroje.

Z celé kauzy mám velmi protichůdné pocity, říká v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček. „Ať to dopadne jakkoli, utrpěli jsme obrovskou reputační škodu – před světem, před bezpečnostní komunitou, a zvláště před našimi partnery.

Rozstřílený úspěch

Jak Kubáček vidí situaci jasně. Sami Češi si celou kauzu bohužel během pár hodin rozstříleli úplně do podstaty. Mrzí mě to i z toho důvodu, že i přes velmi zvláštní způsob oznámení a nejednotnost čelných představitelů jsme dosáhli poměrně unikátního úspěchu – parity ruské ambasády v Praze a české ambasády v Moskvě.

To se ale podle politologa nyní úplně vytratilo. „Znovu se ukazuje, že česká politika neumí přestat politikařit v oblasti státních a národních zájmů. Ve výsledku je z toho vždy bramboračka – politici jsou biti jako celek, volič je zklamán a navenek ostuda na dlouhé měsíce. V kauze Vrbětic se obávám, že na roky.

Kohoutí zápasy

Vztahy mezi nejvyššími ústavními představiteli připomínají kohoutí zápasy, jako kdyby se bojovalo o pár minut pozornosti v médiích,“ obává se politolog. Podle něj je to hlavně proto, že politici podcenili situaci.

Čtěte také

Chápu, že jde o novou skutečnost, a pevně věřím, že se to nebude opakovat. Jestliže ale politici skutečně znali fakta již od 7. dubna, pak je jejich postoj krajně neprofesionální. Měli si připravit argumentaci, způsob oznámení a předvyjednat si to s partnery. A potom stát při sobě. V tu chvíli by to mělo úplně jinou symboliku.

Jan Hamáček situaci následně zkomplikoval svým tvrzením o naoko připravované cestě, aby umožnil návrat českého velvyslance z Moskvy. Teorii o kamufláži nevěřím. Existuje spousta jiných možností, jak se dá komunikovat se svým diplomatickým pracovníkem, například formou zabezpečené komunikace.

Navíc nerozumím tomu, proč Jan Hamáček oznamoval svoji vlastní ambici svolat summit ruského a amerického prezidenta do Prahy v situaci, kdy věděl o Vrběticích. Úzus situace to prostě neumožňuje. Partneři by s tím stejně nesouhlasili. Nikdo by nechtěl být pod tlakem a logika neutrálního prostředí by vzala za své,“ je přesvědčen host Dvojky.

Život politika

Prokázal Seznam Zprávy svá tvrzení? Neprokázal. Očekával bych, že vymyslí nějaký formát, buď v rámci například Syndikátu novinářů nebo nějak jinak, jak prokázat validitu svých silných prohlášení.

V životě politika je vlastizrada to největší obvinění, kterého se může dočkat. Pokud by se ukázalo, že to zdaleka tak nebylo, šlo by o příšernou devastační zprávu vůči českému žurnalismu i vůči Janu Hamáčkovi, protože tato kauza mu s velkou pravděpodobností velmi pošramotí kariéru.

Leckdo by sice mohl namítnout, že jsme v kampani, kde se vždycky střílí ostrými a preventivně, ale toto je velmi silné osočení a ve výsledku to tak jako tak ulpí na České republice. Pověst už bude pošramocená, uzavírá Jan Kubáček.

Další témata rozhovoru: turbulence v české politice a jejich dopad na předvolební kampaň; předvolební skepse v české společnosti; hnutí Přísaha Roberta Šlachty. 

Spustit audio

Související